WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/12 22:35 - 2010/10/12 22:36 #1755 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
HALO PANOWIE!!!
Czy etykieta stanowi tajemnicę państwową? Czy należy uzyskać dostęp do informacji nietajnej? Czy należy się zlustrować? Ja też chciałbym ją obejrzeć ... jeśli można oczywiście.:)

!!! News z ostatniej chwili. !!!
Zadzwonił do mnie wuj z prośbą o ratunek. Usłyszał ,że wziąłem się za winoróbstwo i co......masz babo placek. Ma za dużo winogron... Prosił żebym go uwolnił z ciężaru. Tak sobie myślę narwać ze 2 wiaderka 10kg zamrozić i poczekać aż duża butla się zwolni. Kto wie może trafią mi się te dobre różowe. Miałbym materiał na coś. Może Jarek doradzi jakiś mix :)
Ostatnia2010/10/12 22:36 edycja: GrzechotniC od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/12 23:23 #1756 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
To tylko kontretykieta, zwykła mała karteczka przyklejana z tyłu flaszki...
Etykieta w trakcie produkcji - wydrukuję jutro i zrobię fotkę.

GrzechotniC - podaj maila na PW - podeślę fotkę.
(Nie publikuję, bo boję się plagiatu :laugh: )

Ale kamień spadł mi z serca, jeśli Jarek nie ma zastrzeżeń merytorycznych - jutro oklejam!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/12 23:28 #1757 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do jesiennego sylvanera - jastem w kolejce po flaszeczkę...
Jastem baaardzo ciekaw efektu! :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/13 07:32 - 2010/10/13 12:09 #1758 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Greg, spokojnie ta buteleczka w piwnicy to 50l, starczy na więcej niż tylko skromna degustacja. Jak dojrzeje to dostaniesz karton Sylvanera B) . Zadzwoń tylko do Kumpfa et Meyera, by się nie martwili - nie będę wchodził na ich rynek. ;)
Przy okazji zerknij na etykietkę alzackiego sylvanera - jaka jest jego moc?
P.S.
Moją opinię o kontretykiecie wysłałem jako Re: mailowe, jeśli taka jest twoja wola to możesz wkleić ją na forum. Chapeau bas ! Pełen profesionalizm :whistle:

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/13 12:09 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/13 07:56 - 2010/10/13 08:31 #1759 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
GrzechotniC napisał:

Zadzwonił do mnie wuj z prośbą o ratunek. Usłyszał ,że wziąłem się za winoróbstwo i co......masz babo placek. Ma za dużo winogron... Prosił żebym go uwolnił z ciężaru. Tak sobie myślę narwać ze 2 wiaderka 10kg zamrozić i poczekać aż duża butla się zwolni. Kto wie może trafią mi się te dobre różowe. Miałbym materiał na coś. Może Jarek doradzi jakiś mix :)


Winogron nie zamrażaj- no chyba, ze chodzi ci po głowie „eiswein”. Ale do tego trzeba mieć bardzo dobra prasę, Można tez pomyśleć o winie "słomkowym" ale wtedy trzeba przechować kiście winogron na słomianych matach w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu, codziennie je kontrolując i wywalając psujące sie owoce (powinny sie pomarszczyć jak rodzynki i dopiero takie sie tłoczy).

Jeśli ilość owocu u wuja jest godna uwagi, to ja bym na twoim miejscu jednak przyspieszył zakup 20-25 litrowej butli i jeśli fermentacja nastawu, który masz w tej chwili osłabnie na tyle, że nie będzie już niebezpieczeństwa wykipienia (a teraz nie ma w nim śmieci, więc powinno pracować bardzo spokojnie) przelał całość do mniejszej butli prawie do pełna. Tam może dofermentować

Nie wiem wprawdzie gdzie mieszkasz, ale do momentu w którym temperatura nie spadnie poniżej – 3 stopni winogrona mogą wisieć na krzewach. Jeśli natomiast już były u ciebie znaczące przymrozki, to trzeba się ze zbiorem śpieszyć ( i uwaga na szpaki – potrafią dokonać sporych spustoszeń w winnicy o tej porze roku)

Co do wina z winogron – abyś nie miał tylko czerwonego w zapasie, możesz z winogron ciemnych i różowych stworzyć białe wino. Trzeba zebrane winogrona odszypułkować, rozgnieść i natychmiast odcedzić na sitku czysty biały sok a skóry ponownie rozgnieść i na sito. Powtarzać tą czynność trzeba tak długo, aż cały sok będzie w wiaderku a skóry i pestki będą prawie suche. Można trochę sobie pomóc zalewając skórki i pestki po pierwszym tłoczeniu niewielką ilością wrzącej wody - ale kolejne tłoczenie trzeba robić natychmiast, by barwnik ze skórek nie zaczął sie wyługowywać do odcieku. Reszta składników które masz zgromadzone (pigwowiec i róża będą pasowały do takiego wina idealnie.

Jak tylko ustalisz ilość otrzymanego soku z winogron i jego BLG, to natychmiast przeliczę pozostałe składniki nastawu.

Powodzenia

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/13 08:31 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/13 16:50 #1762 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Melduję posłusznie:
Od wczoraj fermentuje róża, glóg i jarzębinka. :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.220 s.