WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/26 09:08 #1664 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Składniki do jesiennego, białego wina trzeba dobierać dość starannie, bo każdy z nich ma swoisty smak i trafienie w optymalną mieszankę owoców jest sporym wyzwaniem. Jeśli podstawową nuta będzie aromat pigwowca, to trzeba zważyć ile go jest i pozostałe składniki dobierać w takich ilościach by nie zdominowały tego podstawowego smaku.
Spróbuję podawać „komponenty” w % do wagi pigwowca.
Jabłka - może być ich tyle co pigwowca
Winogrona białe – może ich być 2 razy tyle co pigwowca
Dzika róża 25% - wagi pigwowca
Głóg – 25 % wagi pigwowca
Dereń – 25% wagi pigwowca
Jarzębina – 15% wagi pigwowca
Do tego możliwe jest dodanie (dla dopełnienia objętości) żyto (1kg / 5 litrów wody) , daktyle (1kg / 10 litrów wody) i rodzynki (1 kg / 5 litrów wody)
Kosztowo trudne ale możliwe do zastosowania są jeszcze suszone składniki, które można kupić w necie : żurawina, dzika róża, głóg
(zwykle z suszu wydajność jest 2,5 kg/10 litrów)

Większość składników to owoce drobne i dobrze im robi zamrożenie.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/28 22:14 #1666 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wczoraj "zajabłczyłem" bez.... Bulg, bulg, bulg....

Co do surowców - będę mieć głóg (ok. 3 kg), różę (ok. 3 kg), jarzębinę (ok 3 kg), daktyle i rodzynki - do oporu...
No i jabłek do oporu...

Coś jeszcze sie przyda?
Nie mam kompletnie źródła na dereń...

B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/29 07:20 #1667 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A ile wagowo jest pigwowca i jak się sprawuje?
3 kg głogu to sporo zbierania – masz jakiegoś zbieracza :huh: ?
Jarzębiny będzie za dużo, starczy ok. 1 kg

Czy skład szykować na butlę 34 litry ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/29 21:37 #1669 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Tak, tak - butla 34 litry.

A pigwowca jest: 4,8 kg B)

Głóg kupiłem... :dry

A dereń niestety poza zasięgiem.... Znalazłem źródło, ale dopiero będzie na przyszły rok... :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/29 22:50 #1670 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Głóg kupiłem... :dry
:(

Jestem słaby z angielskiego, ale jeśli głóg jest "dried" to ciekawi mnie po ile go można kupić, bo zbieranie tego drobiazgu mnie nie bawi i pewnie też bym wszedł w taki interes. Czy róża i jarzębina to też są owoce suszone?
To może być bardzo ciekawe wino - muszę starannie opracować skład. W jakie klimaty celować ? Na moje oko to będą wyraźne odniesienia do Południowej Ameryki lub RPA. Jarzębina nada temu winu lekką goryczkę, czy taka nuta w posmaku będzie ci przeszkadzała?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/29 23:47 - 2010/09/29 23:49 #1671 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
:dry to opis nieuaktywnionego emotikonu! - brakuje dwukropka na końcu - powinno być :dry:

Wszystkie owoce są świeże!
Nie mam suszu.

Cena głogu - 9,99 za kilogram.
Ostatnia2010/09/29 23:49 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.323 s.