WINO DOMOWE

Więcej
2010/08/29 00:19 - 2010/08/29 00:19 #1594 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Tak swoją drogą... Witamy kolejnego producenta!!! :laugh:

"Nektar bogów" wniesie nowego ducha do naszych postów??? :lol: :lol: :lol:

Pozdro
i pokornie o nauki proszę...

P.S. Jarek - jutro zalewam beczkę wodą!!!
Ostatnia2010/08/29 00:19 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/29 20:48 #1596 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Temat pierwszy - surowiec na jesienne białe wytrawne w tej chwili wygląda tak:
Pigwowiec pośredni - odmiana owocowa

nil nisi bene
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/29 20:50 #1597 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Temat drugi: Moja nowa piwniczka wygląda tak:
Niestety jeszcze jest pusta i echo odbija się od ścian, ale wreszcie będzie gdzie usiąść do degustacji i mam miejsce na parę beczek !!! :lol:

nil nisi bene
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/29 21:08 #1598 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Temat trzeci: wino mieszane.

Rewelacyjnie szybka fermentacja, już to wcześniej pisałem, ale powtórzę ; masz dar od Boga, szczęśliwą rękę do win, nie ma się nad czym zastanawiać tylko tworzyć kolejne wina.

Przy Blg -3 fermentacja jest zakończona i wino jest całkowicie wytrawne. Należy trochę jeszcze odczekać, aż się podczyści (ze 2 tygodnie) i ściągnąć do czystej butli do leżakowania. Po pierwszym obciągu oczywiście staranna i dogłębna próba organoleptyczna, bo to jest ostatni moment na korektę smaku - zwłaszcza kwasowości (w razie zbyt niskiej kwasowości należy dodać nieco kwasku cytrynowego) ale nie przewiduję takiej konieczności. Po przelaniu niewielki dodatek piro nie zaszkodzi, ale wino ma 15% alk. więc nie jest bezwzględnie konieczny.

Kolejne wina to już pełna paleta jesiennych owoców. W połowie września zaczynają się zbiory aronni, bzu czarnego nieco później winne grona, dzikie róże, to surowiec na czerwone wino. Na białe wina zabezpieczam ci pigwowiec, który można podeprzeć jabłkowym dodatkiem (też mam owocu pod dostatkiem więc cię obdaruję i jednym i drugim. Póżniej na białe wino będą jeszcze głogi i jarzębina. No i tak doszliśmy do końca sezonu. Nastanie zima i znów w obroty weźmiesz daktyle, rodzynki, zboża itp.

:woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/08/29 21:57 #1601 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Ha!
Też to przewidziałem - mam dwie puste butle (20 i 25 litrów), które nabyłem do leżakowania mojego pierwszego czerwonego! :)

Co do "daru od Boga" - może to po prostu staranne stosowanie się do Twoich receptur ;)

Na surowiec bardzo chętnie reflektuję (zresztą i tak nie mam pojęcia, gdzie mógłbym kupić np. owoce pigwowca), z góry dzięki!

Chyba będę faktycznie musiał przeorganizować chałupę, bo myślę, że będę potrzebować więcej miejsca...
W tej chwili już stoi 55 litrów wina (orzech, daktyl, rabarbar) po wiśniach dojdzie pewnie jeszcze z 25... To już razem 80!
Po pigwowcu i może jeszcze dwóch innych nastawach będzie ze 120-140 litrów!

Matko - hurtownik!

I tak co sezon?
Może wykopać ziemiankę??? :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/08/29 22:15 #1603 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Spokojnie; w końcu zaczniesz też korzystać z tego całego dobrodziejstwa.
Jedna mała impreza i o 15 litrów mniej w piwnicy :blush:
P.S.
A są jeszcze imprezy rodzinne. Wkrótce zjadą się szwagry, teście, świekry, żełwie, dziewierze, jątrwy, szurzy i inne pociotki. Tylko zerkną do piwnicy i już będziesz mógł zaczynać gromadzenie zapasów od nowa :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.245 s.