WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/05 09:40 #1684 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Chyba zdecyduję się na zakup 20L szkiełka. Daje to pewne perspektywy co do przyszłych nastawów :) U mnie 4 dzień i UWAGA bulg , bulg , bulg. :) Dziś zdecydowałem się wstawić rurkę bo nieco się uspokoiło i opadła piana. Zgodnie z zaleceniami dziś pierwszy raz przemieszałem zawartość. Jest czym ruszać, butla waży swoje :). Od razu nasuwa mi się pytanie jak często należy mieszać nastawem? Rozumiem ,że chodzi o to aby unoszące się na toni resztki owoców miały większy kontakt z pracującym moszczem (mam rację?). Co do cukromierza to jeszcze nie posiadam. Co polecacie zakupić? He he he najchętniej to zasypał bym was pytaniami na które nie znam do końca odpowiedzi. Co człowiek to inna receptura... i tak naprawdę nie wiem w którą stronę zmierzać :) Może spróbuję od początku. Ile teoretycznie pierwszy nastaw powinien fermentować przed odciągiem? Dodam ,że moja kompozycja hmm delikatnie mówiąc pewnie was rozbawi.

Składa się z:

15KG winogron ciemnych
4KG cukru
12L wody
MD + pożywka

Teraz pewnie was nie dziwi dlaczego miałem małą erupcję (butla 34L). Owoce pogniotłem i przelałem do szkła. Doprawiłem. Z tego co wyczytałem pestki owoców nie służą smakowi i ... tu pojawia się kolejne pytanie... kiedy się ich pozbyć z butli?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 10:32 - 2010/10/05 14:44 #1685 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
1.Z zakupem 20 litrowego szkiełka będzie kłopot – zwykle w sprzedaży są 25 litrowe (20l to rzadkość) Uwaga dotycząca mieszania jest w 100% prawdziwa . Na korek ciągle jest za wcześnie, taki nastaw może się jeszcze zbuntować !!! ;)

2.Nastaw nie jest wcale śmieszny – jest prawidłowy. Otrzymane wino będzie lekkie i raczej skromnej budowy, ale za to nie powinno sprawić już żadnych kłopotów z późniejszym klarowaniem i dojrzewaniem. Moc całkowicie przefermentowanego nastawy (wino wytrawne) powinna wynosić ok. 12%. Niestety winogrona w tym roku są bardzo słabo wycukrzone, więc nie będzie to rocznik historyczny. Ja z tego powodu całkowicie zrezygnowałem w tym roku z robienia wina gronowego

Jeśli mogę nieśmiało zaproponować dalsze działania, to w tej chwili wsypałbym do balonu 50gram kory dębu ( apteka lub zielarnia) i za jakiś tydzień przelał całą ilość przez durszlak (sitko o dużych otworach) wywalił pestki i skóry i wlał oczyszczony nastaw na powrót do balonu. Dla "dodania odrobiny słońca" rozgotuj kilogram daktyli w 1 litrze wody (ewentualnie rodzynki) i taką papkę wlej do butli z oczyszczonym nastawem.
Powinno się zmieścić. Reszta to czekanie.....

3. Czas fermentacji.
Pierwszy obciąg należy wykonać możliwie szybko, gdy tylko cukromierz pokaze „0” (cukromierz najlepiej wyskalowany w stopniach Balinga BLG trzeba kupić, to tylko 10 PLN) oznacza to że prawie cały cukier został zużyty przez drożdże i wino jest półwytrawne. Nie dotyczy to sytuacji opisanej wcześniej, bo wywalenie skór i pestek to nie jest obciąg wina tylko zakończenie „maceracji w miazdze” i dopiero od tego momentu zacznie się zasadnicza fermentacja nastawu.

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/05 14:44 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 12:26 - 2010/10/05 12:28 #1686 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Greg - czy nie czas już powolutku pomyślleć nad degustacją daktylowca ? Przetrwał lato???

Może czas zacząć dyskusję o korkach, korkownicach i etykietach. :woohoo:
Zdobyłem fajne, cienkie deski i chyba wezmę na warsztat produkcję skrzynek do wina, ale takich większych na 17 butelek (alternatywa do regału)

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/05 12:28 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/05 14:06 #1687 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
W takim razie pędzę do sklepu po korę dębu. Jak rozumiem dodać przed odsączeniem skórek? na tydzień czasu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 14:24 - 2010/10/05 14:43 #1688 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
TAK


Jeśli lubisz wina o południowym temperamencie, w typie hiszpańskim, to korę dębu przed dodaniem możesz przypalić na suchej patelni (prawie do zwęglenia). Uwaga, łatwo przedobrzyć ze spalenizną. Co więcej, ten rodzaj spalenizny jest nieco ostrzejszy od tego, jaki daje świeżo wypalona, nowa beczka dębowa.

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/05 14:43 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/05 17:39 #1689 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Kora dorzucona. Przy okazji pieczołowicie wymieszałem zawartość. Miałem po pracy rozejrzeć się za cukromierzem ale jakoś tak wyszło że zamiast do marketu to dojechałem do domu. Może znajdę coś na allegro. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.252 s.