WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 21:54 #1690 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Kurczaczek, jednak się złamałem. :blush: Nie mogłem patrzeć jak winogrona lecą na ziemie i dzisiaj zerwałem dwa wiadra. Szast prast i 25 litrów gronowego już stoi w piwnicy, ale padam na....... Za stary już jestem na takie sprinterskie wyczyny :angry:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/05 22:05 - 2010/10/05 22:13 #1691 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A oto daktylowiec!!!!

Załączniki:
Ostatnia2010/10/05 22:13 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/05 22:15 - 2010/10/05 22:32 #1692 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Nie wypowiem się co do smaku i stanu technicznego.... B)

Tak jak obiecałem - dostarczę do oceny!
Poproszę o karty ocen w ruch i obiektywnie surową ocenę!

Sam nie wierzę... Moje własne pierwsze wino właśnie dojrzało.... :whistle: :whistle: :whistle:

Ale moje zaskoczenie nie ma granic.... Takie zwykłe daktyle... :woohoo: :woohoo: :woohoo:


Kurde, jest radocha! :silly:


P.S. Mam 15 litrów. Zlać w dwie piątki, a resztę zabutelkować?
Ostatnia2010/10/05 22:32 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/06 07:33 - 2010/10/06 07:59 #1693 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
:whistle: Nooooo :ohmy: Ładniutkie.

5 litrów to tylko 7 butelek - szybko się rozejdą, zostaw sobie tylko 1 piątkę.
Zaraz zapodam ci link do korków jakich używam. Producent z Czech, jakościowo są doskonałe.
Będę niedługo zamawiał większą ilość korków i moge ci trochę dać na wypróbowanie (kilka rodzajów)

P.S.
Pytanie techniczne.
Czy na dnie butli jest jakiś osad? Jesli jest, to przenoś butlę i ściągaj wino bardzo ostrożnie. Jeśli sie zmaci to znów klarowanie potrwa z miesiąc. Ten osad jest bardzo drobny i łatwo się unosi ;)

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/06 07:59 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/06 07:36 #1694 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Link do korków:

www.janosa.cz/pl/frame_pl.htm

Jeśli zdecydujesz się na zakup to podam namiar na mojegop dostawcę

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/06 07:49 - 2010/10/06 08:31 #1695 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Info dla GrzechotniCa

Jeszcze jedna uwaga mi się nasuneła: poniewaz Twój nastaw winogronowy jest mocno rozcieńczony wodą (zbędne jakieś 4 litry wody), to wino bedzie zbyt mało kwaśne i koniecznie należy dodać co najmniej 10 gram kwasku cytrynowego. Jeśli dodasz daktylowego lub rodzynkowego musu ;) to potrzebne bedzie jeszcze 15 gram kwasku.

P.S.
Owoców jakiego gatunku winorośli użyłeś - "labruska" ??? Może znasz odmianę?

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/06 08:31 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.364 s.