WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/30 07:20 #1672 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Fajny kiks językowy - byłem pewien, ze chodzi o suszone owoce :woohoo:


Jeśli owoce są świeże - nieaktywny emotikon "fresh fruit" ;) , to dobrze im zrobi 24h w zamrażarce. Mogą tam leżąc dłużej, do chwili gdy będziesz gotowy do nastawienia wina. Czy pigwowce są już żółtawe?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/30 08:36 #1673 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No cóż to będzie wino dość pracochłonne, ale warto się potrudzić.
(w przypadku jarzębiny wcześniejsze zamrożenie owoców jest konieczne !!!)

Etap pierwszy.
W wiaderku rozmrozić 3 kg dzikiej róży,, 1,5 kg jarzębiny i 1,5kg głogu następnie rozgnieść tłuczkiem drewnianym tak by owoce popękały (na szczęście nie trzeba zbyt starannie tego robić). Rozgniecione owoce zalać 6 litrami wrzącej wody i dobrze wymieszać. Po ostudzeniu dodać do całości uwodnione drożdże i odstawić wiadro na trzy dni do garażu tak by papka zaczęła lekko fermentować. Trzeba co jakiś czas papkę zamieszać.

Etap drugi. Trzy dni później.
Owoce pigwowca (4,8 kg) starannie umyć w gorącej wodzie (nalot woskowy!!!) i podzielić na ćwiartki lub ósemki (najlepiej sprawdza się ciężki tasak). Rozdrobnione owoce wrzucić do wiadra, zalać zimną wodą i intensywnie mieszać rękami tak, by pestki powypadały z gniazd nasiennych. Można trochę pomóc im nożykiem. Powinny opaść w wodzie na dno wiadra ( przynajmniej większość pestek powinna się oddzielić. (Najlepiej potem je odłowić i wysuszyć, bo to doskonały surowiec do nalewki – pestkówki) Następnie owoce przekładamy do wielkiego garnka, zalewamy wrzątkiem tak by były przykryte i gotujemy ok. 10 minut. Po ostudzeniu przelewamy przez sito. Owoce z powrotem wrzucamy z sita do garnka i zalewamy małą ilością wody. Intensywnie mieszamy oraz ponownie przelewamy przez sito. Czysty „kompot z pigwowca” można już wlać do butli sprawdzają jego objętość Powinno być ok. 8 litrów.
Podobnie postępujemy z owocami które zostały przygotowane w etapie pierwszym: Przelewamy zawartość wiadra przez sito, wygniatamy papkę , zalewamy ponownie ciepłą wodą, mieszamy i ponownie przez sito. Powinno być też ok. 8 litrów czystego (bez grubych cząstek i pestek) nastawu.
Odciek przelać do butli. Rozmrozić pozostałe 1,5 kg owoców głogu, pognieść tłuczkiem i wsypać do butli z nastawem
Ustalić łączną objętość (teoretycznie 16l) i na każdy litr nastawu dodać 200 gram cukru rozpuszczonego w minimalnej ilości gorącej wody – powinno się udać rozpuszczenie 4 kg cukru w 2 litrach gorącej wody). Uzupełnić całość o pożywkę i nową porcję drożdży. Potem korek z waty i trzeba rozpocząć procedurę oczekiwania (około tygodnia)

W tym czasie poproszę o końcowe dane wagowo/objętościowe, tak bym mógł przeliczyć ostateczny skład nastawu i zapotrzebowanie na kwasek cytrynowy i drugą porcję cukru.

Przepis jest dość skomplikowany, ale mam nadzieję, że w miarę jasno sformułowałem swoje przemyślenia. Efekt powinien być wart poświęconego czasu.

Zużycie owoców: Pigwowiec 4,8 kg, róża 3 kg, głóg 3 kg, jarzębina 1,5 kg.

W razie pytań jestem do dyspozycji. B)

P.S. Resztę zamrożonej jarzębiny zostaw w zamrażarce, bo będzie można ją dodać do dowolnego wina zimowego: ryżowego, żytniego, daktylowego czy też rodzynkowego

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/30 13:14 #1674 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
mam jeszcze 3 kg suszinej żurawiny!
Wykorzystamy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/30 13:33 #1675 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ale z ciebie krezus - żurawina do wina. To będzie dość kosztowne wino. :P Super składniki :woohoo:

W takim razie można cały głóg dać z różą do sparzenia i tłoczenia, a połowę żurawiny dodać do balonu zamiast opisanego dodatku głogu. (opłukać starannie w gorącej wodzie, bo pewnie jest lekko konserwowana i olejowana)
Druga połowa żurawiny może czekać na wina zimowe lub zostać przeznaczona do zjedzenia - pychotka !

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/30 22:31 - 2010/10/01 08:25 #1676 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Hej greg,
jeśli potrzebujesz natchnienia do dopracowania aranżu swojej piwniczki "pod podłogą", to tu jest parę ciekawych pomysłów :woohoo:

images.google.pl/images?q=wine%20cellar&...b=wi&biw=788&bih=444


Zwłaszcza trafna jest chyba koncepcja zwizualizowana tutaj:

dornob.com/wp-content/uploads/2009/03/sp...ne-cellar-design.jpg

i tu:
images.google.pl/imgres?imgurl=http://ca...%3D21%26tbs%3Disch:1

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/01 08:25 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/01 21:52 #1677 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No, no...

Ten pierwszy link to taki zwyczajny... Prawie każdy tak ma...!!!! :laugh: :S :laugh:


Ale te dwa kolejne.... Fiu, fiu... Podoba mi się zwłaszcza wersja sekretna! :woohoo: :woohoo: :woohoo:


Ale pochwalę się czymś innym!
Na skutek ogromnego oporu w dostępie do surowca zasadziłem trzy derenie.... B) B) B)
I będę mieć własne!
Pierwsze własne!

O! :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.290 s.