WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/02 08:11 #1678 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A gdzie trafiłeś sadzonki "derenia jadalnego"? :whistle: Dość trudno je kupić. Nie kupiłeś przypadkiem "derenia białego" ???

Jeśli "przeformatowujesz" ogrudek to koiecznie posadź aronię - to naprawdę piękny krzew.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/02 13:45 #1679 przez greg

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/04 23:33 #1680 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Witam
Po pierwsze chciałem się przywitać i przeprosić ,że wpadam bez zapowiedzi w 53 stronie :) Na wasze forum natrafiłem jako początkujący winiarz który wzbogacił sufit oraz ściany w łazience pierwszym w życiu nastawem z winogron ciemnych. Po wnikliwej lekturze doszedłem do wniosku ,że nie mam kompletnie pojęcia o winoróbstwie i bardzo chciałbym się czegoś ciekawego dowiedzieć. Od 3 dni bulgota mi w 34 L butli nastaw z winogron. Spora część pogniecionych owoców z butli wystrzeliła w nocy z soboty na niedzielę oczywiście z powodu mojej ignorancji.... i nieznajomości tematu. Ale co było mam nadzieję minęło i teraz dużo pracy przede mną. Z tego co doczytałem będę potrzebował kupić drugą butlę do pierwszego zlania z nad osadu i z pod farfocli. I teraz jestem w kropce co wybrać 15 czy 20L? Po 3 dniach pracy nastawu ciężko oszacować ilość bo dosyć intensywnie się pieni. Co radzicie? Teraz drugie pytanie. Oczywiście po zlaniu do mniejszego szkła zostanie 34 L pojemności na której chętnie popróbuję. Tu nie ukrywam liczę na drobną podpowiedź w co mogę spróbować się pobawić. Mam dostęp do winogron ciemnych (duża ilość) oraz białych (ilość raczej mizerna). Inne składniki wchodzą oczywiście w grę tylko będę musiał ich poszukać podczas spaceru. :) PANOWIE POMOCY :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/04 23:56 #1681 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Witamy, witamy Kolegę po fachu!
No, tu myślę, Jarek będzie miał szansę rozwijać swoje dydaktyczne zdolności!
Co do mnie - udało się to w 100% - zaszczepił we mnie czeladnika na amen... (A propos - czarny bez bulga jak szalony...)

zresztą chętnie poczytamy przepisy na inne nastawy!
Jakiż to skład bulgota?

Pozdro!

Czeladnik Greg

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 08:02 - 2010/10/05 12:10 #1682 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Czołem Waszmości!

Z radością witamy i zapraszamy do dyskusji. Tematy winiarskie stały się ostatnio bardzo popularne i w wielu miejscach (w internecie) znajdują się profesjonalnie prowadzone strony o winach.
Na forum mieczewskim to jest tylko maleńki kącik towarzyski, ale co oczywiste, bardzo nas cieszy, że dołączył do dyskusji kolejny rozmówca.

Większość kwestii jakie poruszyłeś już jest opisana w poprzednich postach. W sprawie „latających korków” specjalistą jest zdecydowanie greg (no może ze specjalizacją to przesada, ale wie coś o tym z autopsji) ;)

Ad rem,
na samym początku fermentacji butlę najlepiej zatkać zwitkiem z waty, a korek z zamknięciem hydraulicznym (czyli z rurką gerglasem zwaną) wstawić dopiero gdy wino nieco się uspokoi.
W sprawie pojemności butli można przyjąć zasadę ogólną, że butlę (nastaw ze skórkami i treścią owocową – wina czerwone) napełnia się do 2/3 objętości (lustro cieczy powinno wypadać w najszerszym miejscu butli –tu widać przewagę butli starego typu, które były szersze góra) Z takiego nastawu 75-80% będzie stanowiło wino do dalszego dojrzewania.
Czyli w butli 34l bezpieczna objętość nastawu to 25 litrów, z którego powstanie ok. 19 litrów wina. To oznacza, że jeśli kupisz 25l jako parę do butli 34 to będziesz musiał dokupić jakiegoś wina, by do leżakowania butla była pełna. Jeśli kupisz 15l, to zostaną ci 4 litry

Inaczej będzie przy białych winach, które nastawia się zwykle na czystym soku – wtedy butle można napełnić do 4/5 objętości a wina z tego będzie 95 %. Czyli w 34l butli nastawia się 27 litrów z których powstanie 25 litrów wina.

Niestety zapotrzebowanie na naczynia jest sporą wadą tego hobby.

P.S.
W sprawie propozycji na wina zimowe - zerknij na posty ok nr. 979

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/05 12:10 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/05 08:30 #1683 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A propos naczyń. Ich kolekcjonowanie samo w sobie jest pewnym hobby.
Każdy kto złapał bakcyla winiarskiego ma zwykle piękną kolekcję szklanych pojemników o przeróżnych kształtach i rozmiarach. Kolekcja taka powstaje latami. Niestety butle , które można kupić obecnie w marketach są trwałe i bezpieczne , ale za to ciężkie i niezgrabne, a co szczególnie mi się nie podoba - są szerokie dołem. Mam sporo przepięknych , cienkościennych, wysmukłych butyli z zielonkawego szkła. O długich smukłych szyjkach. Większość z nich ma grubo więcej niż 50 lat. Warto w sprawie naczyń winiarskich zajrzeć na „pchli targ” czasem można znaleźć tam ciekawe egzemplarze. Trzeba się z nimi ostrożniej obchodzić, ale za to nadają piwniczce artystycznego szlifu. ;)

No i jest jeszcze odrębny temat – beczki, ale to przy innej okazji. B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.295 s.