WINO DOMOWE

Więcej
2013/08/28 03:13 #6309 przez Łukasz
Replied by Łukasz on topic WINO DOMOWE
Wybaczcie, że tak się wcinam bez zapowiedzi, ale znalazłem coś co może Was zainteresować, chociaż płatne, ale niedaleko Mieczewo. Wrzucam info:
"GRUZIŃSKA NIEDZIELA W MUZEUM FIEDLERA

8 września, od 15:00.

W programie:
* degustacja win gruzińskich
* smaki gruzińskie
* Zviada Glonti opowieści z Gruzji
* Gruzja polskimi oczami podróżniczymi ( m. in. Tomek Kollat, Andrzej
Janowski, Ewa Banasiak)
* prezentacje studentów gruzińskich
* warsztaty kulinarne w banalnej cenie 20 zł/ osobę:
kulinarna podróż po łagodnych zboczach winnic i surowych bezdrożach Kaukazu; wędrówka po krainie doskonałego wina, orzechów, dojrzałych w słońcu warzyw, sycącego owczego mięsa i wyrazistych serów.
Wspólnie ze znaną nam już Krysią Roszak z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej przyrządzimy nie tylko tradycyjnie sklejane pierogi chinkali, ale i znane w całej Gruzji chaczapuri adżaruli, aromatyczny sos tkemali i inne specjalności kaukaskich gospodyń.

Zapisy na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wielbicieli Gruzji, chętnych do podzielenia się z innymi swą pasją do tej krainy zapraszamy do kontaktu z nami !
Szczegóły wkrótce na www.fundacja-fiedlerow.pl"

Załącznik nie został znaleziony


.?.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/08/29 21:41 #6311 przez greg
Replied by greg on topic WINO DOMOWE
Mnie nie ma....

Ale To Ja....

Niezła gratka! Nawet fotki można zabrać!!!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/08/30 06:53 #6316 przez Łukasz
Replied by Łukasz on topic WINO DOMOWE
Może bym się wybrał, jakby ktoś mi kierowcę załatwił :whistle:

.?.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/08/30 09:10 #6318 przez to ja
Replied by to ja on topic WINO DOMOWE

kulinarna podróż po łagodnych zboczach winnic i surowych bezdrożach Kaukazu; wędrówka po krainie doskonałego wina, orzechów, dojrzałych w słońcu warzyw, sycącego owczego mięsa i wyrazistych serów.
Wspólnie ze znaną nam już Krysią Roszak z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej przyrządzimy nie tylko tradycyjnie sklejane pierogi chinkali, ale i znane w całej Gruzji chaczapuri adżaruli, aromatyczny sos tkemali i inne specjalności kaukaskich gospodyń.


Tak sobie to czytam i mam wiele wątpliwości - raczej będzie to sztuka kompromisu w polskich warunkach.
Weźmy podstawowe adżarskie śniadanie - chaczapuri
1. ciasto - pomijając że pewnie nie będzie typowego pieca w kształcie pustej baryłki to z jakiej mąki będzie pieczone? Bo moja lepsza połowa twierdzi że mąka w Polsce a ta w Gruzji to inna bajka - rośnie bez proszenia się.
2. ser - takiego w Polsce po prostu nie spotkałem - trzeba by sprowadzić. Tam nawet zwykły biały ser jest jakiś inny.
3. masło - czy w Polsce jest dostępne masło 89% tłuszczu? w Gruzji to normalne (i bardzo smaczne).
4. jajko - tu nie widzę problemu...
Z drugiej strony może dlatego w zwykłej gruzińskiej knajpie samo chaczapuri kosztuje też te 20 zł bo wszystko jest takie normalnie naturalne???
A na marginesie - Wizzair uruchomił połączenia do Gruzji - można za ciekawe pieniądze polecieć, zjeść, wypić i wrócić :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/09/02 22:13 #6321 przez greg
Replied by greg on topic WINO DOMOWE
U nas masło ma 82% tłuszczu.....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/09/04 01:05 - 2013/09/04 01:06 #6322 przez to ja
Replied by to ja on topic WINO DOMOWE

"GRUZIŃSKA NIEDZIELA W MUZEUM FIEDLERA


I tak sobie myślę że chyba się przejdę - w końcu zobaczyć jak można podrobić coś w naszych warunkach to też ciekawa nauka (pamiętacie dżem pomarańczowy z dyni???).




A wracając do tematu - jeden Gruzin powiedział żebym nie kupował wina w sklepie bo "wino kupuje się u gospodarza na wsi, a po kupionym w sklepie to głowa boli ". :dry:


To może ktoś z Was robi wino z winogron??? najlepiej miejscowych...
Ostatnia2013/09/04 01:06 edycja: to ja od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 2.527 s.