WINO DOMOWE

Więcej
2014/12/30 09:56 #7683 przez greg
Replied by greg on topic WINO DOMOWE
O Matko! Hurtownik!!!

Ja Aronię - 60 litrów
Jabłuszko - 50 litrów
:sick:
Za tę wiadomość podziękował(a): Pinot

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/01/05 23:02 #7705 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic WINO DOMOWE
już?
wszyscy?

to co sumujemy i zamawiamy B)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/01/05 23:36 #7706 przez greg
Replied by greg on topic WINO DOMOWE
Jarek?

Jeśli nie to obliczenia poprosimy!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2015/01/06 01:13 #7707 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic WINO DOMOWE
STRONA 203 post 5281
Mimo wszystkich zalet nastawiania win z koncentratów mam wrażenie, że jak to zwykle bywa, spora wygoda i komfort pracy jednak przekładają się na efekt końcowy. W ubiegłym roku miałem aronię nastawioną klasycznie i z koncentratu – są zupełnie inne. To samo dotyczy jabłka – koncentratowi klaruje się inaczej(gorzej) i smakuje jak sok jabłkowy. Tylko „wiśnia” jest lepsza z koncentratu (no i drylowanie to faktyczna mordęga). Przypuszczam, że to wszystko ma związek z obróbką termiczną koncentratów. Nie wydaje mi się, by można poprzestać wyłącznie na koncentratach, choć świetnie uzupełniają klasyczne wina owocowe. Ja jednak pozostanę wierny tradycyjnym metodom i tylko w latach nieurodzaju sadowniczego będę ratował sytuację koncentratem. Jak wy to widzicie ?

STRONA 187post 4831
Na 10 litrów jednorodnego nastawu potrzeba:

Aronia = 1,5 litra koncentratu + 7,1 litra wody + 2,4 kg cukru.
Jabłko = 1,2 litra koncentratu + 7,6 litra wody + 2,0 kg cukru + 20 gram kwasku cytrynowego

Nastawy przeliczone są na uzyskanie wina wytrawnego, mocnego (15%)
by osłabić moc wina o 1 % należy pomniejszyć ilości cukru o 190 gram /10l
Cena 1 litra wina wyniesie: aronia ok. 2,50 PLN, jabłko ok. 1,80 PLN.
Możliwe dodatki
-do jabłek: ryż, żyto, rodzynki daktyle (jeśli są chętni na rodzynki i daktyle, to trzeba przeliczyć nastawy)
-do aronii kora dębu, suszona śliwka, (ale z umiarem )

KOMENTARZ BIEŻĄCY
Ja zostanę przy tradycyjnych metodach, ale po doświadczeniach z koncentratem zrobiłbym korektę zwiększającą dawkę koncentratu. Ostatecznie wina z koncentratu były chyba nieco pozbawione ciała. No i jeśli zwiększycie udział koncentratu, to także i cukier do poprawki.
Ja bym teraz robił:
Aronia = 2,0 litra koncentratu + 7,0 litra wody + 1,8 kg cukru.
Jabłko = 1,5 litra koncentratu + 7,5 litra wody + 1,8 kg cukru + 20 gram kwasku cytrynowego

Cała dyskusja o koncentratowcach toczyła się w okolicy strony 187 tego tematu
POWODZENIA !

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/02/02 19:13 #7749 przez wulbi
Replied by wulbi on topic WINO DOMOWE
:) Podziękowania dla Jarka ,Winko wypite , słodziutkie rocznik odpowiedni najlepsze na osiemnastce córy .Dziękuję serdecznie i polecam się na przyszłość :silly: .

wieczny optymista.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/02/10 00:11 #7768 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic WINO DOMOWE
dzięki Jarku za obliczenia

właśnie "uruchomiłem" pierwszy nastaw - będzie... a co tam, nic nie powiem, może do lata nada się do popróbowania B)


Grzegorz, jak my to liczyliśmy z tymi litrami?
mnie wyszło w sumie 11-11,5l...

nie żeby mi brakło
ciekawi mnie czy aby było 20l

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.275 s.