WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/01/15 21:08 #6111 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: WINO DOMOWE

Obieranie cienkiej skórki męczy mnie niemiłosiernie... :silly:


Podstawa to dobry, sprężysty i wąski nóż do filetowania ryb - jeden wprawny ruch i ćwiartka pomarańczy jest naga! :woohoo: Eeeeee...no bez skórki, :S

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/15 22:42 - 2013/01/15 23:10 #6112 przez Magdalena
Replied by Magdalena on topic Odp: WINO DOMOWE
Jarku, dziękuję, za tak rzeczową odpowiedź :) Szczerze mówiąc, po przeczytaniu fragmentu o skórkach w spirytusie zaczęłam zastanawiać się nad otruciem drożdży właśnie w ten sposób, jeszcze to przemyślę.
W winie czuć pomarańcze, pewnie w winach, ze skórkami bardziej, ale jeśli o to chodzi nie jest źle.

Ja tam zawsze skórki z cytrusów ścieram na tarce, często ich używam w kuchni. Ehh a taki dobry nóż do filetowania ryb... kiedyś pewnie się takiego dorobię.

Może więc głóg i jarzebinę schowam do szafy, pewnie za jakiś czas albo kupię więcej głogu, albo będę miała mniejszy balon, albo się zastanowię... A długo się takie wino głogowe robi?
Rozumiem, że tutaj ma zastosowanie

Im wino jaśniejsze, bardziej subtelne, ekstrawaganckie, delikatne, artystyczne, tym trzeba mieć więcej cierpliwości.


Bardzo mi miło, że chcesz się ze mną podzielić przepisem na orzechowe, aż kupię z tej okazji cukromierz B)

A mam jeszcze pytanie odnośnie tego:

1. Zagłodzić. Metoda pewna choć pracochłonna. Wymaga starannego liczenia dodawanego cukru, bo trzeba go dodać dokładnie tyle ile ma być alkoholu w gotowym winie. Notatki i cukromierz są konieczne! Efektem jest wino całkowicie wytrawne. Metoda oparta o zbawienne działanie czasu.

Czy po jakimś czasie możemy mieć pewność, że drożdże są w pełni martwe i już nigdy, w żadnych okolicznościach, nie ożyją?
Ostatnia2013/01/15 23:10 edycja: Magdalena od. Powód: usterka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/01/16 17:00 - 2013/01/16 17:10 #6113 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: WINO DOMOWE

Czy po jakimś czasie możemy mieć pewność, że drożdże są w pełni martwe i już nigdy, w żadnych okolicznościach, nie ożyją?


Od momentu, w którym cukromierz zejdzie poniżej "0" trzeba odczekać ok. miesiąca. Jeśli nie dodasz już nic więcej do wina to nic w nim nie ożyje. To jak z silnikiem - z pustym bakiem nie pojedzie !!!

No może z tym nic trochę przesadziłem, bo przy winach słabych (o niskiej zawartości alkoholu) i dużym dostępie powietrza mogą w winie ożyć bakterie octujące, które zamienią etanol w kwas octowy, ale to rozważanie raczej teoretyczne, bo wystarczy obliczać moc wina na 15 % alk. wtedy działa on bakteriobójczo i w zasadzie nic winu nie grozi ze strony bakterii.

P.S.
Dlaczego cukromierz zejdzie do poniżej "0" (nawet do -2), ano dlatego, że wytworzony przez drożdze etanol ma mniejszą gęstość od wody i fałszuje wyniki pokazywane przez areometr.

nil nisi bene
Ostatnia2013/01/16 17:10 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/16 17:56 #6114 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: WINO DOMOWE

Od momentu, w którym cukromierz zejdzie poniżej "0" trzeba odczekać ok. miesiąca. Jeśli nie dodasz już nic więcej do wina to nic w nim nie ożyje. To jak z silnikiem - z pustym bakiem nie pojedzie !!!

u mnie na bezdechu wytrzymały kilka miesięcy :woohoo:
to co? skoro zabutelkowane wina wytrawne rozpoczęły pracę, to znaczyło by, że było trochę cukru?
a co z winem które stało całe lato w salonie w beczce a po zlaniu do szkła bul, bul... i centymetr białego osadu na dnie :S

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2013/01/16 18:04 #6115 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: WINO DOMOWE
B) Bayanusy B), te potwory są nieśmiertelne.....

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/16 19:02 - 2013/01/16 19:59 #6116 przez Magdalena
Replied by Magdalena on topic Odp: WINO DOMOWE
A gdyby zechcieć takie wino o ilości cukru "-2" po długim czasie dosłodzić? Czy drożdże są jak wirusy i mogłyby ożyć nawet po jakimś bardzo długim czasie gdyby tylko dostały cukier?
Ostatnia2013/01/16 19:59 edycja: Magdalena od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.300 s.