Nalewki

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/28 07:25 #1867 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
O.K.
Może jeszcze ktoś się przyłączy.
O ile nie jest to totalna ściema handlowa, to jest okazja zmierzyć się z dość rzadko goszczącym na stole gatunkiem wina - informacje z etykiety zapowiadają ciekawe doznania.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/28 17:04 - 2010/10/28 17:06 #1874 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Uwaga !!!
greg, Grzechotnic i inni pasjonaci.
Pobiegłem dzisiaj do sklepu na „B” aby zwiększyć zapas Barolo, niestety to była końcówka poprzedniej dostawy i nie ma już ani butelki.
Ale z nowej oferty kupiłem …..tadammmm
Chateau Beard la Chapelle AOC Saint-Emilion Grand Cru 2007 za 30 PLN !!!:woohoo:
I już nieco skromniej: Chablis AOC i Bordeaux Superieur AOC.
Gdyby nie było nigdzie Brunello to godnie je w degustacji zastąpi Saint-Emilion
(Chablis jest z 2009 więc wg mnie jego czas jeszcze nie nadszedł – karton do piwnicy na regał, natomiast Bordeaux do dzisiejszego obiadu jak znalazł.)

P.S.
trochę pokręciłem ceny
Pinot jest za 15,-,Chablis za 25

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/28 17:06 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/28 19:09 #1875 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
A w Kórniku jest!
Zaopatrzyłem się i jeszcze zostało... B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/29 15:42 #1906 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
O ile Saint-Emilion Grand Cru 2007 nie budzi moich wątpliwości jakościowych i wiem, że ten zakup to wyjątkowa okazja; o tyle Barolo ma taką cenę, że albo nie ma nic wspólnego z Barolo (co było by w jawnej sprzeczności z informaciami z kontretykiety) albo komuś pomyliły się złotówki z eurusiami. No to teraz trzeba jeszcze poczekać tylko na Amarone za 30 PLN i Sauternes za 40 PLN :woohoo:

Kiedy publikujemy oceny Barolo? - bo chyba nie wytrzymam z ciekawości :blush:

P.S.
Chablis nie ma już tak wielkiego przebicia cenowego, ale to też rzadki gość na naszych stołach.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/29 23:20 #1922 przez Ubuntu
Replied by Ubuntu on topic O:Nalewki
Ja tak troche off topic (chociaz patrzac na tytul tego watku to jak najbardziej on topic).

Mamy pigwy w ogrodzie (zarowno chinskie i japonskie), ale juz nam sie troche znudzilo zaprawianie tego twardego cholerstwa i zaczelismy rozdawac znajomym na lewo i prawo. Ostatnio znajoma poczestowala nas nalewka / likierem zrobionym wlasnie z pigwy i nas zamurowalo, takie niebo w gebie.

I to zloto rosnie u nas na galeziach, a my nie potrafimy go wykorzystac !

Moze jakis prosty, idiotoodporny przepisik na jakas naleweczke z pigwy ?

R.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/30 19:50 #1930 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Wprawdzie gdzieś na w tym temacie już ten przepis był, ale mówisz-masz:

NALEWKA Z PIGWOWCA
Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach)

0,8 kg owoców pigwowca
1,0 l. spirytusu 60%
0,5 l. Spirytusu 95%
1,4 l. syropu z 400 g cukru i 300 g miodu
mały kawałek korzenia imbiru i kawałek cynamonu

0,8 kg owoców pigwowca (umytych i bez gniazd nasiennych) należy drobno pokroić .Można użyć grubej tarki i zetrzeć owoce, wyrzucając gniazda nasienne. (to samo zrobić z imbirem),i zalać 1,0 l spirytusu 60 % .(przygotowanym z 588 ml spirytusu 95% i 411 ml białego wytrawnego wina). Macerować 4-6 tygodni. Powstanie ok. 1,1 litra klarownego nalewu. Do nalewu dodać i 1,4 l. syropu z 0,4 kg cukru i 0,3 kg miodu (syrop przygotować na gorąco, gotując 10 minut i zszumować).Uzupełnić 500 ml spirytusu 95%. Dojrzewanie 3-6 miesięcy.

3,0 l. gotowej nalewki o mocy 35% (1100 ml. sp.95%)

Wariacje:

Zwiększenia
1 goździk, 50 ml nalewki z dzikiej róży.100g miodu
Zmniejszenia

Uwagi
Surowiec jest cenny
Pozostałość po maceracji zalać 1 l. syropu z 1kg cukru (na gorąco) i stosować do słodzenia herbaty lub owocki podlewamy odrobiną wody gotujemy do miękkości ( nie za długo bo % tracą ) i do słoiczków. Wspaniała konfitura nadająca się znakomicie jako nadzienie do rogalików

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.213 s.