WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/03/04 10:30 #3553 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Oj, powiało grozą. Cukier drożeje - bedzie trzeba w tym roku wdrożyć programy oszczędnościowe i odkurzyć przepisy na "wyroby cukropodobne". Jak tak dalej pójdzie to w roczniku 2011 będą królowały wina "eztra brut"

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/03/08 20:45 #3567 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Sorry, że jak tak z nienacka...

Robiliście nalewkę z koncentratu? :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/03/09 07:26 - 2011/03/09 07:29 #3568 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
:blink: No jasne :huh:
Ciągle stoi w formie półproduktu (18 % alk i bez cukru) bo nie dokończone jest wino wiśniowe, a baza do nalewki moźe być potrzebna do końcowego zestawienia wina wiśniowego. Myślę, że temat ruszę w ciągu najbliższych 2 tygodni.
A co ? Jakieś nowe atrakcje się zmaterializowały ?

P.S.
Fajny przepis trafiłem na delikatne, białe wino z soku brzozowego - sa może jacyś zainteresowani? Ostatni moment na pozyskanie soku !

nil nisi bene
Ostatnia2011/03/09 07:29 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/03/09 18:30 #3571 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Pozyskanie soku...?
Co poeta miał na myśli...?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/03/09 19:08 #3572 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Fajny przepis trafiłem na delikatne, białe wino z soku brzozowego - sa może jacyś zainteresowani?


No ba!
To tak chyba z natchnienia ostatnich dni, z myślą o Kobietach...
Poproszę raz przepis i instrukcję :huh: pozyskiwania soku

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/03/09 21:00 #3574 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ha ! - znaczy, ze czuwacie przy komputerach :woohoo:
No to ad rem (jak mawiali staroświeccy słowianie) ;)

1. wziąć świder korbowy z wiertłem spiralnym o średnicy ok. 1 cm, (wiertarka akumulatorowa w wersji „lux” tego przepisu) poszukać sporej brzozy i na wysokości metra wywiercić od południowej strony otworek na 2-5 cm głęboki.
2. wbić w otworek metalową rurkę lub wężyk z tworzywa , a drugi koniec włożyć do 5l. butelki po mineralnej przez otworek w nakrętce .
3. po 12 -24 godzinach butelka będzie pełna soku.
4. rozmontować sprzęt do zbioru soku, pamiętając o zatkaniu plasteliną, kitem albo gumą do żucia dziury w drzewie.
5. sok wypić można na surowo albo przeznaczyć na wino i przelać do sporego garnka.
6. gotować kilkanaście minut, a następnie na gorąco rozpuścić cukier i kwasek.
7. Zalać w balonie ryż ciepłym syropem, ostudzić i zadrożdżować.

Ilości:
Sok brzozowy 10 l.
Cukier 2 kg
Kwasek cytrynowy 20 g, lub sok z 3 cytryn
Ryż płukany 0,5kg
Pożywka

Można dodać niewielką ilość rodzynek, albo daktyli, albo………byle nie zdominowały bardzo delikatnego aromatu brzozowego. Można też dodać miodu, ale nie więcej niż 0,9 kg (to jest zamiennik ok. 0,5 kg cukru)

Z jednego dorodnego drzewa można pozyskać do 30 litrów, ale jeśli brzoza nie ma uschnąć, to nie należy jednorazowo pobierać więcej niż 5 litrów. Zatkanie dziury w drzewie jest bardzo ważne !!!
Sok jest bardzo nietrwały i w lodówce można go przechować max 3 dni.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.336 s.