WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/02/01 21:50 - 2011/02/01 22:00 #3409 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ściągawka do przepisu na wino zapodane "towarzyszom od gąsiora" we wczorajszym mailu („Piast” 1830r.)

„jabłecznik" – słabe wino jabłkowe (raczej z obierek niż z jabłek – smak mierny, alkoholu coś koło 10 %, wytwarzany w każdym szanującym się dworze jako napój codzienny)
"spirytus jabłecznikowy" - destylat z jabłecznika (w szerokim świecie Calvadosem zwany)
"miód praśny" – czasem zwany przaśnym -miód w plastrach (w odróżnieniu od miodu bitego, który już z plastrów oddzielono przy pomocy rodzimego tłuczka drewnianego w czasach gdy nie znano jeszcze wirówki, centryfugą swojsko zwanej )
"reszta z wydzielania miodu praśnego" – wosk zmieszany z miodem, pszczołami, czerwiem, pyłkiem i wszystkim co z barci podebrano (odpad z bicia miodu)

Czy wszystko już jasne ?

P.S.
Piszę na forum (miast odpowiadać na maile), bo to są informacje, które częścią ginącej tradycji już są i może dzięki temu całkiem w niebyt nie pójdą ;)

A w zasadzie to cały przepis wpiszę, bo interesujący jest niezmiernie i może jeszcze ktoś się zainteresuje zapomnianymi przepisami kulinarnymi. (trochę takich mam w kajeciku)

"Piast Czyli Pamiętnik Technologiczny." 1830. T.17
Wino Amerykańskie.
J. Cooper z'New- Jersey podaje następujący sposób robienia tego napoju:
do jabłecznika wrzucają się reszty z wydzielenia miodu praśnego, i otrzymana tym sposobem mieszanina, przepuszcza się przez cedzidło wprzód nim jeszcze zacznie i fermentować, potem dodaje się do niey miodu praśnego poty, póki mieszanina nie będzie tak gęsta, izby po niey jayko pływać mogło. Tym sposobem przygotowany płyn, zostawuje się fermentacji przez 4 do 6 tygodni, poczem trzeba go przecedzić, za pomocą białka wyklarować, dodać kilka kwart spirytusu jabłecznikowego (esprit decidre). Napóy ten nazwany winem amerykańskiem, ma być lepszy od wielu gatunków prawdziwego. Z przepisów robienia tego napoiu wnosić można, że musi by ci podobny do miodu polskiego, który u naszych oyców używanie wina zastępował.

nil nisi bene
Ostatnia2011/02/01 22:00 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/02/05 22:45 - 2011/02/05 22:46 #3413 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
calvados... czemu nie... posiadam.. nawet przedni... B)
Ale mam też nieco inny przepis od znajomego, którego rodzina z dziada, pradziada mazurskie miody stawia...
Może więc całkiem nową kombinacyję nastawić?
A może dwa... :dry:
Ostatnia2011/02/05 22:46 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/02/06 14:01 - 2011/02/14 13:18 #3414 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to zapodaj przepis. Ciekawe jak Mazurzy miodu zażywają ?

nil nisi bene
Ostatnia2011/02/14 13:18 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/02/12 02:14 #3430 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wróciłem Panie z dalekiej podróży... I do miodu się zabieram...
W przyszłym tygodniu...
Nagromadzę komponentów....
Przygotuję naczynia ...
I zapodam, com nastawił...
:laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/02/14 07:34 - 2011/02/14 07:42 #3431 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Szkoda że promocja na miód sie skończyła, choć wydaje mi się, że zmiana ceny z 15 na 11 PLN za kilogram jest cykliczna i pewnie za chwilę znów nastapi.

Wczoraj testowałem dodatek miodu pitnego do wina orzechowego. Wynik wielce interesujący i należy brać taki kupaż pod uwagę. Słodkość orzechowego wzrasta nieznacznie, za to całość staje się znacznie pełniejsza, miód pięknie otula lekką goryczkę tego wina i nadaje mu swoistej "oleistości".

Pewnie trzeba będzie wygospodarować trochę miejsca na miody, bo ich sycenie to tradycja wspaniała, a jako składnik kupaży, mogą być bardzo przydatne. Wystarczy trójniak a nawet czwórniak - słodsze miody są na mieszanie z winem za dobre i za drogie. Przy cenie miodu bitego ;) na poziomie 11 PLN za litr, gotowy produkt kosztuje jakieś 6 PLN przy trójniaku a to oznacza, że użycie miodu (nawet z promocji) jest osiem razy droższe od uzycia białego cukru - mimo to zdecydowanie warto pobawić się w miodosytnictwo.

Uwaga tylko na dodatek chmielu. W miodach jest O.K. ale w winach wybija się z bukietu i tworzy dysonans - lepiej do miodów, które będa mieszane z winami go nie dodawać.

nil nisi bene
Ostatnia2011/02/14 07:42 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/02/15 20:54 #3438 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Chodzi mi po głowie miodek zmieszany z sokiem owocowym.
Np. Malinowy albo jagodowy...
Mam taki przepis... Może być dobre?
:dry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.222 s.