WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 14:46 #2280 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Chyba wszystko się zgadza

zapotrzebowanie na koncentrat na 10 litrów nastawu:
(kryterium obliczeniowe = zawartość kwasu) wynosi:
aronia1,2 kg
jabłko 1,25- kg
wiśnie 1,00 kg
czarna porzeczka 0,5 kg

(przy innym kryterium obliczeniowym jako sprawdzenie = przywrócenie naturalnej koncentracji)

aronia 1,5 kg
jabłko 1,15 kg
wiśnia 1,15 kg
czarna porzeczka 0,85 kg

No nie chce wyjść inaczej. Po co ja co roku się tak męczę z owocami? Jedyny minus jaki widzę to brak garbników, które zostały w skórkach i pestkach, ale na taninę w winie tez sa metody :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 19:52 #2285 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Musimy tylko zgrać logistycznie opróżnienie największych butli, by od razu rozdysponowac opakowanie - myslę że pierwszy mozliwy termin wspólnego zakupu to przełom roku.

:laugh: :laugh: :laugh: to ja myślałem, że spóźniłem się z jesiennym winem, a za chwilę będziemy robili letnie :silly:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 20:13 #2286 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarek, trochę mi szkoda tej żurawiny do wina...
Nastawiłbym żurawinówkę...
A w winie ten kilkogram zastąpił...
No właśnie - czym?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 21:12 #2287 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No nareszcie odrobina ekonomicznego myślenia :angry: Już raz pisałem, że żurawina w winie to jawna rozpusta. Spokojnie zwiększ ilość rodzynek do 2 kg a żurawinę zjedz zamiast chipsów. Możesz też dodać daktyle jeśli ci pasuje ten klimat ;)
Moja "poprawka" na dziką różę już się rozbrykała na całego, wszystko przez te "bayanusy", te drożdze sa niesamowite. Ciągle mi się wydaje, że jak włożę rękaę do wina to zachowają się jak piranie :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 21:14 - 2010/11/16 21:15 #2288 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
To masz na myśli suszoną żurawinę???
Takiej mam 2 kg!

Ja mam mrożonej 1 kg...

Daktyle też mam - 1 kg.

Co lepiej?
Ostatnia2010/11/16 21:15 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 21:17 #2289 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Cedzę berbeluchę po jesiennym...
Mocno pachnie ... MELONEM! :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.581 s.