WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 07:43 - 2010/11/16 08:20 #2268 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Kurde stanowczo nie umiem ściągać z balonów!
Bzu wyszło 5 litrów berbeluchy, a resztka (też z pięć litrów), to farfocle wymieszane z osadem...

Białego zlałem 21 litrów...
i została berbelucha...

Masz jakiś patent? :woohoo:


Ano mam: po pierwsze w sklepie chemicznym na ul. Żydowskiej należy kupić szklaną rurke i wyposażyć wężyk z jednego końca w taka rurkę o długości sięgającej do dna największego balonu. Na tej rurce założyć przesuwający sie korek i w zalezności od tego z jakiej głębokości bedzie pobierany płyn, tym korkiem regulujemy "zasieg przyrządu" (korek opiera się na szyjce a nie "zakorkowuje" ją)

Raport ze sciagania bzu wskazuje, ze został wykonany zbyt szybko, jeśli nie wylałeś, to zlej z powrotem do wiekszego naczynia i dopełnij czymś do pełna, bo juz nie będzie pracowało i jeszcze poczekaj na wyrazne opadnięcie osadu (rabarberowe jest dobre do uzupełnień bo i tak jeszcze nie jest klarowne, a bzowe jest tak ciemne, że nie bedzie to miało specjalnego wpływu na kolor )
Berbeluchy z białego zostało ci za duzo - weź drobne sitko i przelej jeszcze troche tej berbeluchy do tego które ściągnąłeś tak by chociaz dobić do 25 (bo taka masz chyba butlę lezakową) a owocki z sitka wrzuć na powrót do butli. Zaraz napisze co dalej.

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 08:20 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 08:19 - 2010/11/16 08:48 #2269 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Do resztek po białym wsyp opłukane rodzynki (1 kg), i żurawinę (1 kg) i resztkę jarzębiny i wszystkie inne resztki. Dolej syropu cukrowego z 2 kg cukru i 8 l wody i 25 g kwasku cytrynowego. Do całości dolewka drożdży nieco większa niż zwykle.
Gdy nastaw się rozbuja (3-4 dni) wsyp 3 kg opłukanego ryżu (płuczesz w zimnej wodzie, aż przestanie być biała) i ponownie dolej syropu cukrowego z 2 kg cukru i 8 l wody ale juz bez kwasku. Następnie dodaj sok z cytryn. Jeśli masz jakiś wyciskacz do cytrusów to sam sok jeśli nie, to obierz cytryny jak pomarańcze i pokrój w kostkę. Cytryn może być 1kg i to wszystko. Ponieważ ryż jest ciężki i opada na dno dobrze jest od czasu do czasu zamieszać do dna jakimś mieszadełkiem.

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 08:48 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 08:45 - 2010/11/16 08:52 #2270 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Wracając do soków z Vinkonu – otrzymałem szczegółowa odpowiedz na moje zapytanie. Oto ona:

„...poniżej podajemy ceny netto dla koncentratów owocowych, stawka VAT do końca br. 7%:
a) a) koncentrat jabłkowy ekstrakt ref. 70 Brix, krotność 6,4, cena netto; 8,10 zł /kg
b) b) koncentrat aronii ekstrakt ref. 65 Brix, krotność 4, cena netto: 8,20 zł /kg
c) c) koncentrat wiśni ekstrakt ref. 65 Brix, krotność 4,33 cena netto: 16,60 zł /kg
d) d) koncentrat czarnej porzeczki ekstrakt ref. 65 Brix, krotność 4, cena netto 16,60 zł/kg
ww. ceny zawierają cenę opakowania, tj. kanister plastikowy 20 litrowy (25 kg netto towaru).
Podane ceny nie uwzględniają kosztów transportu.
Warunki płatności: płatność gotówką w kasie w dniu odbioru lub przedpłata na podstawie faktury pro-forma przed odbiorem... „


To oznacza, ze z takiego pojemnika możemy zrobić od 150 do 200 litrów wina w bardzo ekonomicznej cenie, bez śmieci w butli i roboty z owocami (oczywiście część koncentratu można spożytkować w formie soku – wystarczy przelać do butelek i spasteryzować – prościzna ) Jutro, w oparciu o karty specyfikacyjne koncentratów opracuje przepisy na wszystkie cztery wina i zobaczymy co z tego wyjdzie. Karty wskazują na wysoką jakość koncentratów, faktyczny brak konserwantów i wysoka czystość mikrobiologiczną.

P.S.
Info dla grega : A nie mówiłem !!!

Dodatkowo poniżej podajemy Państwu ceny brutto win w naszym sklepie zakładowym:
1. wino Aronia półsłodka, alk. 13%, 0,75 litra, 9,76 zł
2. wino Aronia półwytrawna, alk. 13%, 0,75 litra, 10,49 zł,
3. wino Czarna porzeczka, alk. 13%, 0, 75 litra, 9,76 zł,
4. wino Wiśniowe, alk. 13%, 0,75 litra, 9,76 zł
5. wino Jarzębinowe, alk. 13%, 0,75 litra, 10,98 zł
6. wino ekologiczne z Dzikiej róży, alk. 12%, 0,75 litra, 15,00 zł
7. wino truskawkowe, alk. 13%, 0,75 litra, 10,98 zł
8. wino grzane, alk. 13%, 1,00 litra, 10,98 zł

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 08:52 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 10:17 #2271 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do bzu... Oczywiście, że nie wylałem! Zleję spowrotem i wykorzystam wreszcie rabarbar..

Ale, ale... Rabarbaru mam pod korek... co zrobić z powietrzem? Przelewać w mniejsze czy czymś uzupełnić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 10:19 #2272 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Po soki owocowe mam kogo wyslać, transport nie stanowi problemu. :laugh:
Znam kogoś, kto regularnia jeździ przez Konin. I ha ha...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 10:21 #2273 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No i ciekawostka...
Mój Sherlocku...
Po zlaniu białego jesiennego mój wężyk zmienil barwę...
Nie wiesz może dlaczego?

Oto foto:

Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.255 s.