WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/13 20:14 #2213 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A co do rodzynek i daktyli ; mi się najbardziej podoba określenie ich dodatku do wina jako "wpuszczenie odrobiny południowego słońca do wina" :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/13 21:22 #2217 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Mnie zainteresowało zupełnie coś innego w ich ofercie : pasteryzowane soki zageszczone w opakowaniach 25 litrów. Jeśli jakościowo są dobre (eksporter) to sporo pracy z owocami można zaoszczędzić - a ilość akurat na 2-3 winiarzy mieczewskich (taki pomysł na spółdzielnię, czy coś w tym stylu)


Popieram pomysł, a o cenie coś już wiadomo?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/13 23:08 #2219 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jeśli chodzi o zaoszczędzenie pracy z owocami to jestem zawsze ZA!!! :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/15 08:04 #2247 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No nareszcie udało mi się pożyczyć od znamienitego winiarza-kolegi 36 litrowy balon i też mogę dołączyć do klubu "ściągających w poniedziałki".
To oznacza, że 50 l bedzie pusta - co by tu nastawic :blink:

Zrobię po poznańsku - jesienne białe ściągnę tylko czyste, nie ruszając osadu i uzupełnię suszonymi owocami i żytem lub ryżem. Tobie greg też bym sugerował takie rozwiązanie, bo w butli masz pierwszorzędny wsad, a temat wtórnego fermentowania dzikiej róży i głogu juz był wspominany. To wcale nie jest kwestia "oszczędności" - te owoce potrzebuja dłuższego procesu, by oddac garbniki i druga fermentacja w tym pomaga. Jeśli masz jeszcze coś w zamrażalniku, to teraz się nada do uzupełnienia. Wchodzisz w to?

W tym roku to już jest prawdziwe szaleństwo z białymi winami, W piwnicy (produkcyjnej) już nie mam jak wejść, ale muszę miec odpowiedni zapasik. Klamka zapadła - idę w system beczkowy (wysłałem ekipę na przeszpiegi - po ile są do kupienia jednokrotnie użyte beczki w Hiszpanii) Nowa piwnica (leżakownia) świeci pustkami - czas na przeprowadzkę.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/15 08:59 #2250 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
WOW! Przeprowadzka!!! T już tylko malutki kroczek do zameldowania :laugh:

We wtórną fermantację oczywiście wchodzę... Mam jeszcze trochę jarzębiny... i ok. 1 kg żurawiny (przyda się?)

W co się jeszcze musze zaopatrzyć?

Ilość butlowej resztówki podam po zlaniu.... :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/15 09:04 #2251 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
To jest 34 litrowa butla?
Zakupy: jakieś 2 kg drobnych rodzynek i 2-3 kg żyta lub ryżu (paraboliczny - raczej z tych tańszych sortów) i kwasek cytrynowy (albo cytryny, bo są dość tanie)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.229 s.