- Posty: 1489
- Otrzymane podziękowania: 10
PS: brnę z dużym zainteresowaniem przez cały wątek, jestem już za półmetkiem i cały czas pogłębia się moje przekonanie, że jesteście Panie Jarku niezaprzeczalnie enologicznym Guru, przynajmniej w Mieczewie
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
W sprawie wina Romka - za dużo nerwowości w działaniu. Z 14 kilogramów winogron powinno dać się wycisnąć 10 litrów moszczu i wystarczyło do niego dodać 3,5 l wody i 2,5 kg cukru by otrzymać klasyczne wino wytrawne.
Jeśli brany jest pod uwagę kwas octowy (bardziej wyczuwa się go po zapachu niż po kwaśnym smaku) to pilne działanie zaradcze polega na siarkowaniu wina pirosiarczanem potasu w dawce 0,1 g/l.Pierwszy raz samodzielnie podchodzę do tematu, sklejam ponad 30-sto letnie przepisy dziadka, które są dość skąpe w informacje, podpierając się wiedzą kolejnych pokoleń oraz z portali internetowych. Wychodzi mi, że w tradycji mamy dość mocno rozwodnione wina (w moim przepisie okroiłem ilość wody!!!)
Jeśli fermentacja ciągle trwa i w butli jest miejsce to można do takiego wina dodać opłukane rodzynki (technicznie najlepiej 1-2 kg drobnych rodzynek opłukać gorącą wodą, ściągnąć jakieś trzy litry tego wina, wsypać rodzynki do tego wina i zmiksować lekko blenderem. Następnie taka pulpę wlać do pracującego wina. Wino wtedy będzie ciągle winem gronowymUf
zapach jest OK
Mimo wszystko zalecałbym spokój i odczekanie co najmniej czterech tygodni, by wino się sklarowało i wyrównało. Dopiero wtedy należy dokonać obciągu i po starannej ocenie podjąć jakieś kroki zaradcze, jeśli będą konieczne. Cierpliwości.Rodzynki=sporo cukru
moje wino powinno już dobijać do 18% dlatego myślałem o kupażu ze słabym winem stołowym, czy po dodaniu rodzynek drożdże są w stanie przekroczyć 18%? (drożdże Biowinu Fermicru VR5 szczep - Saccharomyces cerevisiae) czy powinny obumierać i pozostanie cukier resztkowy?
No to Cierpliwości przybywaj!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę o wybaczeni, ale na forum jakoś nie umiem pisać per Pan (z wyjątkiem oficjalnych zwrotów do kandydatów na Radnych) - proponuję przejść na „TY”
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...