WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/08/05 08:58 #4190 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
W tym roku trudno o owoc - mozna jeszcze próbować "złapać " orzechowe, lub spróbować w ramach eksperymentu tradycyjnego wina z żyta. Za chwile bedzie aronia i czarny bez, może trochę dzikiej róży. Pigwowca jet niewiele wiec koncentrat jabłkowy może stac sie bardzo kusząca alternatywą na ten rok. No niestety w tym roku będzie mniej wina.

P.S.
Gdzieś w notatkach mam przepis na wino z korzenia pietruszki i selera - jesteś zainteresowany, mam poszukać?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/08/05 10:03 - 2011/08/05 10:03 #4191 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Nienawidzę pietruszki... A seler tylko w postaci surówki.
Na wino więc sie nie skuszę....

Ale koncetrat jabłkowy byłby interesujący!
Szukamy kogoś do spółdzielni? ;)
Romek, wchodzisz?
Ostatnia2011/08/05 10:03 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/08/05 11:12 #4192 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Pierwszy koncentrat tegoroczny z jabłek będzie dostępny za dwa tygodnie, ale lepiej kupować ten wytwarzany w szczycie sezonu. Cena nie powinna przekroczyć 9,- pln za litr.
Przy parametrach jakie ma „nasz dostawca” przekłada się to na zgubny przepis wytworzenia 100 litrów wina:
10 litrów koncentratu +19 kg cukru+78 l wody. Cena litra wina około 1,5 pln.

P.S.
Przy takich ilościach cukru może tez warto sprawdzic co w hurcie można wywalczyć zwłaszcza, że my nie potrzebujemy cukru super jakości, nawet lepszy jest mniej przetworzony cukier.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/08/05 21:35 #4195 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
I Wy jeszcze pytacie czy ja wchodzę do spółdzielni?
Jasna sprawa!
Muszę tylko przeprowadzić próby z ananasem B)

Kończę powoli podbitkę :) może więc znajdę trochę czasu na orzechowca...

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/08/05 22:53 #4196 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Ja orzechowca w tym sezonie odpuszczam.
Ale na "jabolka" ide chetnie!

Tak jak juz poprzednim razem bywalo - transport biore na siebie B)
Zreszta mam juz przetarte szlaki :silly:

Z ciekawosci... Produkuja koncentrat winogronowy? :cheer: A moze jeszcze na dodatek z zagranicznych gronek?
A moze by tak maly eksperymencik? :P

No i caly czas kusi mnie aronia....
Moze zrobmy sobie rok koncentratowy...?
W koncu wszedzie nowe technologie... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/08/06 09:44 - 2011/08/06 09:48 #4198 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Koncentraty gronowe 8 litrów coś koło 120 pln - lepiej kupić gotowe wino w "robalu".

Koncentrat z aronii jest dość drogi, jeśli dobrze pamiętam to po 19 pln litr, a do tego czyste wino z tego koncentratu nie jest najlepsze (mi to z vinkonu nie bardzo pasowało). Można by zrobić wino z mieszanych koncentratów jabłko-aronia ale jak my przerobimy taka ilość (najmniejsze opakowanie koncentratu 25 litrów) dwa koncentraty to ok 500 litrów wina i potrzeba do tego prawie 100 kg cukru !!!

P.S.
No i ja akurat na krzakach mam troche aronii :blush:

P.P.S.
Zerknijcie na stronę 154 - może jabłuszka z miodem :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2011/08/06 09:48 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.326 s.