Nalewki

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/15 21:53 #334 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Skoro temat się aż tak rozwinął, to może napiszcie o najdziwniejszym winie na jakie trafiliście w kieliszku. Ja dość dawno temu miałem okazję degustować wino z Kanady, rewelacyjny Ice wine z Nowej Szkocji. To było coś wyjątkowego, zwłaszcza w skojarzeniu z miejscem uprawy winorośli. teraz już nie jestem pewien, ale to był chyba szczep Merlot. Nie mam uprzedzeń do win niemieckich, ale "lodowe" z Kanady było o kilka lat świetlnych przed nimi.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/15 23:01 #335 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Kanadyjskiego nie piłem, ale ponoć jest nieco chemicznie doprawiane....
Ale tylko- ponoć... Tak oczywiście twierdzą Niemcy...

Natomiast niemieckie z Rheinland-Pfalz slyną ze słodkich późnych win. Czasem wyjeżdżam do Niemiec, moge dokonać zakupu do degustacji....
Są baaaardzo słodkie, ale nawet ci, którzy nie przepadają za winami słodkimi, twiedzą, że są OK. Pewnie przez wysoką kwasowość...


Z nietypowych win poczytajcie:

www.psz.pl/tekst-9090/Jezeli-wino-to-tylko-z-Chin

i to nie jest żart...


Piłem w Chinach zupełnie przyzwoite wino...

O ile pamiętam to Noble Dragon i Dragon Seal.

Niestety nie miałem przy sobie karty win (:laugh: ) i nie robilem notatek.

Ale wrażenia były całkiem, całkiem... Choć może ekscytacja miejscem też miała znaczenie...

Jednak w wyborach ciągle pozostaję w Europie, z lekkim ukłonem na Nowy Świat...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/15 23:03 #336 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
A propos "karty win"...

Muszę do nich przysiąść... Przyznam, że zaskoczyły mnie swoją szczegółowością!

Teraz akurat sporo wyjeżdżam, ale spróbuję w weekend.!!!

Pozdrawiam!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/20 19:23 - 2009/12/20 19:33 #412 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Mam ciekawe, własne spostrzeżenie winiarskie dla wszystkich winopijów, zwłaszcza dla „grega”. O wielkości wina w zestawieniu z aspektami kulinarnymi nie będę się za bardzo rozpisywał – bo o wielkich zestawieniach z serami czy też innymi potrawami większość zainteresowanych wie. Mam natomiast do przekazania epokowe odkrycie własne, powalające na ocenę jakości win i pozwalające odkryć coś nowego w winie:

Spróbujcie do kupionej butelki wina podać dobre gatunkowo, słodkie i jasne rodzynki, jako przegryzkę. Jest to ciekawe zestawienie, które eksponuje w winie inny smak, trudny do wychwycenia w „normalnej” kuchni. To coś podobnego do zestawienia wina z gorzką czekoladą, ale nie jest to, to samo. To taki mały eksperyment pobudzający zmysły i nadający zwykłej czynności picia, nowy wymiar.
To pozwoli wam poczuć to, co w winie jest "ponad" surowcem użytym w produkcji. Pokaże "wartość dodaną" i magię tego napoju.

P.S.
Im lepsze rodzynki, tym bardziej wymagający test!

nil nisi bene
Ostatnia2009/12/20 19:33 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/20 21:59 #416 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Mówimy i białym, czy o czerwonym?

Zaraz po świętach przystąpię do eksperymentów!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/20 22:48 #419 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
In vino veritas....

Drodzy forumowicze - przedstawiam kolejną propozycję:

Winiarnia "Kumpf et Meyer" - Rosheim, Francja - Alzacja

Pinot Gris - 2008 (w tamtych stronach zwą je jako Tokay! Choć z węgierskim tokajem ma niewiele wspólnego!)
Jak widziałem: jest to wino stworzone z najbardziej czerwonych winogron z bialych.
Charakterystyczna mocno wyczuwalna gama żółtych owoców (melon, cytryna, gruszka williams, mango...)
Rozkoszujcie się tym słodkim, lekko oleitym, nektarem...
Będę tradycyjny - najlepsze do serów (ostrych), i jakże na czasie - pierogów z grzybami i pasztecików.
Mieszkańcy Alzacji piją je równie chętnie do "sauerkraut", czyli naszej gotowanej kiszonej kapusty!

Nestety prawie niedostępne w Polsce - do kupienia wyłącznie w Alzacji...

Ten rocznik zdobyl srebrny medal na tegrocznych targach wina w Colmar!

Na zdrowie!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.233 s.