WINO DOMOWE

Więcej
2011/01/03 00:22 #3214 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Temat na ognisko... :blink:


trochę żeśmy się rozminęli :(

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/03 00:29 #3215 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Trochę dzisiaj poprzelewałem aby zwolnić naczynia pod obciąg wiśniowego.
Ogólny stan zasobów oceniam jako zadowalający - ewolucja win cały czas wyraźnie zauważalna :P choć jeszcze daleko do zamierzonych celów.
Jedna sprawa mnie niepokoi, mianowicie daktylowe ma BLG=6 :ohmy: ...coś chyba skopałem w tym "niemożliwym do s...... winie".
Zastanawiam się czy da się jakoś uratować :dry: Może dodać bayanusów?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/01/03 07:38 #3217 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
NOTATKI !!!
Jaki jest całkowity skład daktylowego nastawu ?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/03 10:18 #3221 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

NOTATKI !!!
Jaki jest całkowity skład daktylowego nastawu ?


08.11.2010-1kg daktyli siekanych i gotowanych w 3l wody (z wodą) + 1,5kg cukru w 2l wody + sok z cytryny
10.11.2010-matka drożdżowa
19.11.2010-BLG 12, dodatek 1kg cukru w 2l wody

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/01/03 13:18 #3224 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No i wszystko jasne : (zapewne nie uwzględniłeś faktu, że w 1kg daktyli jest jakieś 500 g cukru)

Razem
Cukier 3000g – objętość 8,6 l czyli 348,8 g/l - nawet dla bayanusów to jest za słodkie życie.
Drożdże przerobiły jakieś 2,4 kg cukru na alkohol (co najmniej 15% alk.) a reszta cukru 600g jest ciągle w winie (70g/l = BLG ok. 7) czyli technicznie wino należy do grupy SŁODKIE)

Można tak zostawić, nieznacznie dokwaszając kwaskiem cytrynowym.
Można kupażować z wytrawnym, by otrzymac chociaż półsłodkie.
Można zostawić bez zmian jako typowe wino do późniejszych kupaży, dosładzające i wprowadzające odrobinę słońca do win zbyt mrocznych.

Nie polecam próby powtórnej fermentacji na bayanusach – pewnie by się udało zdjąć jakieś 4 kreski BLG - tylko wino będzie wtedy miało 17-18 % alkoholu i nadal będzie słodkie, a takie trudno będzie wypić do posiłku. ;)

Gratuluję notatek.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/03 15:30 #3227 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

... Na początek daktyle. Drylowane są sprzedawane w opakowaniach 1kg więc pozostałe składniki przeliczyłem na takie właśnie opakowanie. Daktyle należy dobrze przepłukać na sicie ciepłą wodą z kranu, by usunąć olej i konserwujące je środki chemiczne. Następnie należy je trochę rozdrobnić i zagotować w 3 litrach wody . Po ostudzeniu wlać całość do 15 l butli. Następnie w 2 litrach ciepłej wody rozpuścić 1,5 kg cukru i 8gram kwasku cytrynowego (lub sok z całej cytryny) i taki roztwór cukrowy wlać do daktyli. Należy jeszcze dodać 4 gramy pożywki z witaminą B dla drożdży i uwodnione drożdże najlepiej Saccharomyces Cerevisiae Bayanus Zatkać korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą. Po tygodniu burzliwej fermentacji trzeba dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach ciepłej wody...


Wszystko zgodnie z przepisem :dry:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.257 s.