WINO DOMOWE

Więcej
2011/01/04 22:23 #3267 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
U nas mówią: pijmy, bo się ściemnia... :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/04 22:27 #3268 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Jumilla - w sumie, jak dla mnie mało znany region winiarski - musze się rozejrzeć.


Jakby co, to podzwaniają jeszcze butelczynki u mnie w kartoniku...
Możemy się wymienić... Np. Na Bellatrix... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/04 22:33 #3270 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Tak sobie myślę, jeśli już przy alkoholu jesteśmy :huh: ...te bayanusy to mogły by pociągnąć nastaw na Porto.
Jakiś przepis?
Ja w mojej szklance odnajduję głównie suszone owoce?
Wyczytałem o kupażu wielu win z podstawą wiśniowego ( B)), piszą też o upodabnianiu się do Porto wina z czarnego bzu...po 20 latach :(

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/01/05 08:33 - 2011/01/05 08:36 #3283 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Bellatrix...



Oj, żebyś wiedział jaki cudny jest Rigel 2010, Jeśli nie zniszczę go w nowej beczce, to juz za miesiąc będzie do kontrolnej degustacji :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2011/01/05 08:36 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/01/05 08:34 - 2011/01/05 08:42 #3284 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Tak sobie myślę, by pociągnąć nastaw na Porto.
Jakiś przepis?

Portweiny to fajny wzorzec do naśladowania. Swego czasu sporo ich kupowałem, ale teraz mam już podobne ze swojej piwniczki wiec mogę potwierdzić, że uzyskanie namiastki „Ruby” jest dość proste. Ja stosuje metodę nalewkową. Przygotowuję kupaż mocnych win o sporej kwasowości i raczej słodszych (a tych u mnie dostatek w poprzednich rocznikach) a następnie uzupełniam skład nalewkami spirytusowymi, których tez mam niezłą kolekcję. W zasadzie do twojego wina z daktyli już bym nie dodawał drożdży tylko zastosował właśnie taką metodę. Cukru jest w nim w sam raz by uzyskać typową dla „Ruby” słodycz. Trzeba by sklarowane wino daktylowe uzupełnić do objętości 10 l nalewkami owocowymi. Koniecznie wzbogacić smak i aromat trzeba nalewką z czarnej porzeczki i wiśni, czarny bez też jest cennym dodatkiem. Do tego koniecznie spora dawka „beczki w płynie” i to tej palonej z wanilią. Niestety kłopotem będzie kolor, bo porto wyjdzie różowe – dziwactwo jak na ten gatunek wina – ale można mu poprawić kolor i nadać wyglą starego porto przez dodatek karmelu – wtedy będzie wyglądało jak 20 letnie czerwono-bursztynowe. Bardzo podobne do domowych namiastek Porto było opisanee w "nalewkach" wino portugalskie FAVAITO - do niego mozna upodobnić daktylowca bardzo łatwo (chyba jeszcze jest w "B")
Co do uzyskania lepszych gatunków Porto (Tawny i LBV) to sprawa jest trudniejsza, bo zwykle są one wytrawne i trzeba nalewki do takich kupaży przygotować wcześniej właśnie pod tym kątem. To muszą być nalewy owocowe bez dodatku cukru czyli półprodukty do zwykłych nalewek. Nie będę ukrywał, że część koncentratu z wiśni zalałem właśnie pod te pomysły spirytusem i rozmyślam nad niewielką porcją wzmacnianego wina w typie Porto.(No może w moim przypadku bardziej będzie to Madera (suszone śliwki), ale technologia podobna)

nil nisi bene
Ostatnia2011/01/05 08:42 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/05 21:39 #3293 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Nie to żebym był leniwy... :woohoo:
Ale butelczynę porto to ja sobie wolę kupić...

Chyba, ze da się to wszystko zrobić z konventratu... :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.314 s.