WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/25 13:10 #3075 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Zapewne tak.
Generalnie wino wiśniowe zapowiada się doskonale. Ja chyba pokieruję jego rozwojem poprzez beczkowe leżakownie, w kierunku hiszpańskich win "gran reserva". Zaleję beczkę i postaram się zapomniec na długo, bardzo długo. Mam wrażenie,że dobrze mu zrobi dodatek 5% wina z czarnej porzeczki, ale to dopiero przed samym leżakowaniem. Z klarowaniem nie będzie raczej problemu.

Bardzo wstępnie możemy zacząć obmyślać akcję z nastawianiem bazowego wina białego na koncentracie z jabłek (temat bez porównania tańszy) wydaje mi się sensowną, koncepcja zimowego wytwarzania dużej objętości dwóch win bazowych (czerwone i białe)a następnie nastawiania w trakcie roku mniejszych objętości win kupażowych (o zdecydowanych smakach i aromatach, z owoców sezonowych) do końcowego komponowania kilku ulubionych typów win. To jest ciekawe rozwiązanie docelowe, bo bazy będziemy mieli podobne (to się jeszcze okaże) a winami "urozmajcającymi" będzie można się powymieniać, popożyczać, poeksperymentować....

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/25 19:49 #3076 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Myślę, że pomysł przedni!
Musiałbym tylko zaopatrzyć się w parę dużych szkieł B)
Pogospodarować miejscem... I tolerancją małżonki :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/25 20:14 #3078 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Coś obiło mi się o uszy, że póki nie przekroczysz z butlami progu salonu póty masz carte blanche na winotwórstwo (masz bardzo tolerancyjną połowicę, bo ja granicę mam wyznaczoną w progu piwnicy ;) B) :woohoo: )

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/25 22:26 #3080 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/27 21:07 #3085 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
No to po Świętach, czas do roboty!

Zrobiłem obchód i pomierzyłem BLG, i tak:
Wiśniowe mocne BLG 2, posmakowałem :P mmmmmmmm...pomysł z miodem będzie pierwszorzędny
Wiśniowe słabsze BLG też 2 :ohmy: czekałem aż spadnie do 7 i przeczekałem, szybko poszła dolewka syropu z 1 kg cukru i 2 l wody (całkowicie zmniejszyłem ilość wody o 1 l z braku miejsca w butli) smakowo bez większych zachwytów ale jako baza będzie super.
Kompotowe BLG -2 i niestety bardzo silny zapach drożdży :huh: jak bym surowego drożdżowca wąchał :angry: jakiś pomysł jak dalej pokierować takim nastawem?

Muszę przyznać, że obmyślanie logistycznej strategii wymiany naczyń przy jednoczesnej organizacji miejsca ich składowania graniczy skomplikowaniem z działaniami na szachownicy.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/27 23:34 #3088 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Muszę przyznać, że obmyślanie logistycznej strategii wymiany naczyń przy jednoczesnej organizacji miejsca ich składowania graniczy skomplikowaniem z działaniami na szachownicy.



Też zaczynam coś o tym wiedzieć... :angry: :dry: :angry:

Jutro pomierzę BLG.. :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.287 s.