WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/22 08:30 #3034 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
1 - gdy BLG spadnie do 10
2 - sliwki mniej ważne grunt to pestki , jagody pasują choć trochę ich szkoda.
3 - rodzynki dodaje, bo z powodu braku piany zwiększam objętość ponad plan, a nie chcę rozwodnić wina zbyt mocno

milczący :( - bo z dala od komputera :angry:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/22 22:39 #3036 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
BLG mocnego 7!
Walę syrop, śliwki z pestkami, cynamon, jagody...

Słabsze - BLG15 - pięknie pracuje...

Uwagi?
Pozdro! B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/23 00:00 #3037 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

BLG mocnego 7!
Walę syrop...


Już 7 :blink:
Jaki syrop?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/23 00:34 #3038 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No już 7...
Bulgało co sekundę... Jarek coś kiedyś wspominał o darze od Boga... :woohoo:
A syrop na dolewkę...
Jarek sugerował (czytaj w starych postach), aby 2,1 kg cukru wraz z woda miało objętość 8 litrów...
Zmieściło się ( po rodzynkach -1kg, śliwkach z pestkami-200g, i ok 0,7 litra jagód) 6,5 litra...
Pomyślałem więc, że resztę ( a przynajmniej część) syropu z dodatkiem cynamonu wleję do słabego ( BLG15)...
I tu były jaja...
Wlałem ok. O,7 litra i piana wyszła na spacer....
Pieniło ok. 20 minut...

Teraz jest spokojnie, ale butle zalegaja w okolicy brodziaka...
Podeślę foto...
:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/23 08:43 #3041 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Aaaa, więc o ten syrop się rozchodzi.
Myślałem, że o czymś zapomniałem.
Ja uzupełniłem mocny nastaw kompletnie po kilku dniach ale zastanawiam się czy po dodaniu rodzynek nie powinniśmy dołożyć cukru i wody, czy to tylko dodatek smakowo zapachowy?
Nastaw słabszy jeszcze zbyt agresywny aby robić dolewkę, ale skoro mówisz, że przy BLG 7 nie pieni to wyczekam ten moment.
Niestety moje notatki są uboższe o dane BLG bo potłukłem miernik :angry: dziś postaram się kupić nowy. Ha, jeszcze kilka miesięcy temu nie miałem pojęcia o BLG, a teraz robiąc wino bez takich danych, czuję jakbym prowadził samochód w nocy na światłach postojowych.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/23 19:32 #3045 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

zastanawiam się czy po dodaniu rodzynek nie powinniśmy dołożyć cukru i wody, czy to tylko dodatek smakowo zapachowy?

Ujmę to tak: nie mogłem spokojnie patrzeć jak biedne drożdze dryfują w krystalicznie czystej toni wina z koncentartu, więc rzuciłem im trochę "gruntu" pod nogi, by miały na czym oprzeć swe stopy i osiąść na stałe. Ha, ha ,ha :woohoo: Rodzynki to taki kaprys, bo niemiłosiernie świerzbiła mnie ręka, by jakoś w tym nienaturalnie czystym nastawie pogrzebać.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.271 s.