Nalewki

Więcej
2010/03/23 22:25 #1012 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
HA! Kolej na dalsze wrażenia…

Nazwa: Rigel
Pochodzenie: Polska
Region: Wielkopolska(?)
Szczepy: Czarna porzeczka????
Rocznik: 2007
Autor: Jarosław Malesiński

Delikatne odkorkowanie, prawie aptekarska precyzja przy przelewaniu (ze względu na osad), niecierpliwe oczekiwanie i wreszcie… jest!

Powierzchnia: żywa, świetlista, jednakże lekko matowa, jakby przydymiona…
Prawie klarowne, dość przejrzyste, o czystym kolorze, lekko rozwodnionym na brzegach..
Łzy powolne, lekko oleiste, ale i rzadkie… Dosyć mocno pieniące się podczas nalewania…

Pierwszy nos: porzeczka i maliny… nieco śliwek…
Drugi nos: jagoda? Suszone owoce, nadal śliwki i porzeczka, pojawia się lekki zapach dymu…
Trzeci nos: dym… wyraźnie jak w Betelgeuse 2008 – czyżby wypalenie beczek? - suszone owoce, migdały?

Zapach skoncentrowany, dość intensywny, o złożonym aromacie, dość przyjemnym…
Wino raczej lekkie, łagodne, o lekko cierpkich taninach, rześkie, słodkawe…, przyjemne.

Zdaje się być wyważone i dość ekstraktywne, ale i jednocześnie bardzo przyjemne i lekkie, zdaje się być również ciekawą propozycją do letniego grillowania w ogrodzie…

No cóż… Widzi mi się!

Zastanawiam się tylko skąd w nim tyle powietrza???


W skali ocen wyszło mi 72, ale dycha za pochodzenie robi 82 - i takie jest moje zdanie...
Całkiem dobre winko, kolejny krok w kierunku zrozumienia, że w domach nie zawsze fermentuje "berbelucha"...

Choć nadal mój typ to Betelgeuse 2009!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/23 22:32 #1013 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
A więc Betelgeuse 2009 i Bellatrix 2009 - po butelkowaniu - będę pierwszy w kolejce ???? :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Choć po dwie.... :blink: :blink: :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/24 07:29 #1015 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Beczki kupiłem w 2007, po trzech latach ich udział w budowaniu smaku wina zmalał znacząco . Różnica "dymności" 2007 do 2009 jest bardzo wyraźna. Przypuszczam że w winach z 2010 roku juz nie da sie wyczuć dębu i pozostanie tylko wpływ beczki na powolne utlenianie wina. Nie ma innego patentu na kontakt wina z powietrzem niż przez pory drewna.
Pewna ilość CO2 w winach domowych wynika ze zbyt krótkiego czasu dojrzewania. Powinny przed butelkowaniem dojrzewać przynajmniej rok w dużych naczyniach, a niestety trzeba "zwalniac pojemniki" dla nowych nastawów, co skraca dojrzewanie. ot i powód perlenia. (zresztą ta uwaga dotyczy także osadu. ale jak widać po próbkach 2009 już jest lepiej - dorobiłem się kilku butelek po 5 l w których wina dochodzą przed butelkowaniem ostatecznym)
Ponadto staram się nie konserwować win które pijam , więc drożdże żyją dłużej - ale to też ma swój urok.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/24 12:13 #1034 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Nalewki
Uprzejmie donoszę, że wino na degustację jest. Greg, zapraszam po odbiór do stałego punktu przerzutowego :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/24 12:38 #1035 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
"punktu przerzutowego"... :woohoo:
Zapachniało kontrabandą... :blink:

Zgłoszę się niebawem - wcześniej "call"-nę dla zapowiedzi.

Dzięki :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/24 20:49 #1040 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Do Ani: Dzięki za wino!

Do Ani, Tomka i Jarka: Zapowiada się niezła siekiera.... "

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.241 s.