WINO DOMOWE

Więcej
2011/11/05 22:47 #4971 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Ja właśnie dokończyłem nasze ranne nastawy… Jarku tylko coś mi się chyba nie zgadza bo…. 5l syropu + 20l wody, które wlaliśmy rano i 7kg. cukru + rodzynki + 22l wody to razem jakieś 50-52l nastawu a butlę mam 54l ……  na pewno tak???
Dodałem na razie zamiast 22l wody 17l…
Policz jak możesz jeszcze raz i daj znać jak Cię mogę Prosić…

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/11/06 15:23 #4973 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Powinno być razem 50. Tyle wejdzie, bo koncentrat nie potrzebuje zbyt wielkiej rezerwy na kipienie. Jeśli wino pracuje poprawnie i BLG mieści sie na skali cukromierza, to nic już nie dodawaj. Tą rezerwę miejsca, którą masz zostaw na ewentualne dosłodzenie nastawu za tydzień (1kg cukru w minimalnej ilości wody)
Czy pamiętałeś o kwasku cytrynowym ? - to ważne !

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/11/08 22:59 #4974 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Ja dopiero skończyłem zlewanie i czyszczenie naczyń (odkryłem niezły patent na czyszczenie 60l B) )
Przy okazji odkryłem niezwykle urokliwy aromat mieszanki winogronowoczeremchowej :P która miała trafić kupażem do czerwonej porzeczki z aronią, jednak szkoda marnować tak wyjątkowego dzieła :blush: , zapakujem i obaczym za jakiś czas czy może zafunkcjonować samodzielnie.
Koncentraty rozrobię może jutro...
P.S.
Znalazłem mój składnik X do jabłkowego B) , przedroży mi wino o jakieś 50% ale licze na wymierny efekt :P :P :P

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/11/09 07:40 #4975 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Ha, mała dolewka wspaniałego Château d'Iquem z rocznika 1982 na pewno jabłkowemu z koncentratu nie zaszkodzi !!! :woohoo: ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/11/09 20:45 #4976 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No to idziemy "na bogato" ... B)
Koncentrat z granatów, też do najtańszych nie należy....

Ale do wina zabiorę się pewnie dopiero w sobotę... :blush:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/11/09 22:05 #4977 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Łukasz14 napisał:

5l syropu + 20l wody, które wlaliśmy rano i 7kg. cukru + rodzynki + 22l wody


:blink: :huh:
coś mi nie gra...
według przelicznika ze strony 186 na 1,2l koncentratu dajemy 7,6l wody. Skoro masz 5l koncentratu, to dlaczego aż 42l wody? Mnie wychodzi 31...

Liczę właśnie mój nastaw aroniowy i trochę mi mało wychodzi według wstępnych założeń. Jarek, czy czegoś nie kręcę?
Mam 8,3 kg koncentratu, czyli około 6,7l. Do wina użyję 6l więc z wyliczeń wynika, że uzyskam około 40l nastawu.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.344 s.