Nalewki

Więcej
2010/04/23 01:04 - 2010/04/23 01:07 #1231 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
To może powrócimy do naszych degustacji??? ;) ;) ;)

Czy ktoś ma jakieś propozycje?

Białe, czerwone, tańsze, czy może droższe?.... A może wreszcie różowe?

Mam coś z czerwonego, z indywidualnego importu, czym mogę zaskoczyć....

To taka Grand Reserva, którą dostałem w gratisie...


Ale słuchamy propozycji....



P.S. I może ktoś jeszcze do nas dołączy... Ubuntu, Michał... Łukasz - konsument beznamiętny... Wbrew pozorom - to naprawdę prosta zabawa!
Ostatnia2010/04/23 01:07 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/25 23:10 #1232 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
UUUuuu...
Straciliśmy apetyt...???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/26 07:53 #1235 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Nalewki
Nieee, skąd :) Przyznam, że brakowało mi tych degustacji. Nie poczuwam się jedynie do proponowania, tak więc macie Panowie wolną rękę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/26 22:09 #1238 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
To może wreszcie jakieś różowe???
Tyle było pisania o "niemęskich" winach...

Biedronkowy "Mateus"???


A potem coś odrobinkę inaczej - w końcu czerwone..., mam coś na podorędziu... chętnie dostarczę...
Grand reserva - resztę opisu podam później...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/01 23:29 #1259 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Uuuu...

Nie ma odzewu do degustacji...
Straciliśmy apetyt?

Podam więc całkiem prosty ( a zarazem naprawdę pyszny!) Przepis na cytrynowy kremik-nalewkę...

5-6 cytryn (umyć dokładnie i sparzyć, obrać bardzo cieniutko - tylko żółta skórka! - lub cieniutką warstwę zetrzeć na tarce (tarkę polecam!)

Startą (obraną) skórkę zalać 0,5l spirytusu i odstawić minimum na tydzień (lepiej dwa) - codziennie mieszając.

Następnie zlać i odcedzić.

Zagotować 1litr mleka z 400g cukru. Mieszając wystudzić.

Dolać spirytus - mieszać!

Dodać (mieszając!!!) 250 ml śmietany kremówki!

Rozlać do butelek, schłodzić w lodówce - odczekać min. dobę.

Przed "użyciem" dobrze wsrząsnąć!

Smacznego!

P.S. Podczas stania w bezruchu może dojść do rozwarstwienia trunku - efekt naturalny - wstrząsnąć!
P.P.S. W wersji dla prawdziwych mężczyzn proponuję 0,75l spirytusu zamiast 0,5 - jakoś się lepiej na podniebieniu wykłada...


Skladniki:
Spirytus - 0,5 litra (wersja strong - 0,75l)
mleko - 1l
śmietana kremówka 30% - 0,25l
cukier - 400 gram

mniam..., mniam..., mniam... :chee :laugh: r:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/02 21:05 #1264 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
No to co "przećwiczyliście" gdy mnie nie było :angry: ???

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.177 s.