WINO DOMOWE

Więcej
2010/09/19 19:12 #1650 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Płosząc kuropatwy (niezłe stadko!) dobrnąłem do bzu....
Naciąłem pełne, czubate wiadro - dość ciasno upakowane.
Ale po obskubaniu i umyciu wyszło 4 litry...

Co dalej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/19 20:44 - 2010/09/19 20:46 #1651 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No to za wiele tego bzu nie ma.
Najlepiej dolać do owocków ½ litra wrzątku i rękami rozgnieść na miazgę albo w ½ litrze wody zagotować całość i po ostudzeniu „rozpaćkać” To jest dość łatwe, bo owocki są miękkie; natomiast zapach surowego bzu jest średnio przyjemny (w winie się zmienia).
Dalej to jak zwykle - pożywka i drożdże (może być nieco większa porcja drożdży) oraz 10 gram (!) kwasku cytrynowego no i syrop cukrowy w dwóch podzielonych dawkach. Pierwsza dawka : z około 2 kg jabłek ugotuj w 2l wody ”mocny” kompot i rozpuść w nim 1,5 kilograma cukru. Część jabłek można z kompotu wyjeść, bo będzie ich sporo a potrzebny jest głównie sok a nie przecier jabłkowy. Druga dawka, po 7 dniach intensywnego bulgotania tak samo 1,5 kg cukru w 2 l kompotu. Razem 10 litrów nastawu o zawartości cukru 310g/l ; kwasowość 1,1 g/l . produkt końcowy przy BLG -3 (pełna wytrawność) będzie zawierał 18 % alk. Taka moc jest potrzebna w nim, bo to będzie dodatek kupażowy i należy traktować to wino jak przyprawę do innych win. Poza tym będzie go tak mało, że trzeba z nim się obchodzić jak z eisweinem – czyli dawkować kroplomierzem !!!

nil nisi bene
Ostatnia2010/09/19 20:46 edycja: JaroslawMalesinski od.

Więcej
2010/09/19 23:03 #1652 przez greg
Panie Prezesie, melduję wykonanie zadania! B) :cheer: B)

Więcej
2010/09/20 16:19 #1653 przez greg
Bulg, bulg, bulg....

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
Więcej
2010/09/21 21:59 #1656 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Moje aroniowe z czarnym bzem i niewielkim dodatkiem gron winnych już się zaczyna uspokajać. Ponieważ win do użytku "obiadowego" mam w zapasie stosunkowo dużo, postanowiłem z tego właśnie zestawu stworzyć wino wielkie, nieśmiertelne o którym będzie się rozmawiało wśród znajomych :woohoo: (po części to reakcja na otrzymany ostatnio od grega eiswein) Zrobię bardzo mocne, półsłodkie, ciemne, taniczne wino. Uzupełnię jego skład nalewką z suszonych śliwek, zaleję nim nową beczkę i zapomnę o jego istnieniu na 5 lat.
O kurczaczek!. Chyba będę zmuszony tą beczkę zamurować, albo jakoś inaczej zabezpieczyć :blush:

P.S. W weekend spróbuję sprawdzić co wyszło z podobnego eksperymentu , dokonanego w 2007r. - w końcu czymś godnym trzeba odpowiedzieć na lodowe z Rheinhessen !!!

nil nisi bene

Więcej
2010/09/24 22:59 #1663 przez greg
Co do przechowania beczki na kilka lat - służę swoją piwniczką....

Wnieść beczkę będzie trudno, ale co za tym idzie - i pokusa jej wyniesienia niełatwa do zrealizowania będzie!
Ot, utonie na lat kilka... :laugh :angry: :laugh:

Jeśli chodzi o rocznik 2007 (ależ było wtedy słonecznie....!!!!) hm.... chyba zgrzeszę dietetycznie.... dla próby... :dry: :S :blink: :woohoo:

Co do bzu - bulg, bulg, bulg,.... co 8 sekund....
Jabłka (mieczewskie ;)) w pogotowiu i w niedzielę gotuję cukrowy kompocik....

W weekend chcę też wyruszyć na poszukiwanie składników do pigwowca...
Małe "please" - czego mam szukać?.... :blush:

Róża, głóg, co jeszcze? :ohmy:

Pozdro :silly:

Czas generowania strony: 0.284 s.