WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/03 08:19 #1619 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Nic szczególnego się nie dzieje. Ma jeszcze czas. Przy winach trzeba sporej cierpliwości.
Moje też nie jest klarowne - choć większość zawiesin już opadła. Jeśli nie ma na dnie osadu, to odstaw w najdalszy kąt i daj mu trochę spokoju. Jeśli natomiast osad na dnie jest wyraźny, to można przeprowadzić kolejny obciąg i znów ściągnąć wino znad osadu do czystej butli. Tak naprawdę uparte w klarowaniu będzie rabarbarowe, ale i ono kiedyś się sklaruje. Zwróć uwage tylko czy butle są napełnione prawie pod korek, wazne by kontakt z powietrzem był minimalny.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/03 09:12 - 2010/09/03 14:24 #1620 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
do grega:
Na początku tego wątku przewinął się przez kilka postów temat : przyjąć metodę komponowania nastawu już na etapie dobierania owoców , czy też robić wina jednoowocowe i kupażować gotowe. Po bardzo udanym (jak słyszę) doświadczeniu z czerwonym wieloowocowym masz już doświadczenie jak wygląda pierwsza metoda. Może teraz dla odmiany zrobisz wino czyste do późniejszych kupaży. Mam na myśli właśnie czarny bez. Ten owoc ma specyficzny i dość silny zapach i nie wszystkim on odpowiada. Ponadto to wino najlepsze jest dopiero po dwóch latach leżakowania, więc moim zdaniem lepiej jest mieć je w osobnym gąsiorku i dodawać do innych win w kolejnych latach, wtedy gdy wymaga tego sytuacja. (poprawienie koloru !!!)
Nie wiem czy w swoim gospodarstwie domowym posiadasz coś takiego jak sokownik. (pl.wikipedia.org/wiki/Sokownik )Takie trzy garnki, piętrowo poukładane służące do otrzymywania soku przy użyciu gorącej pary wodnej z „opornie” oddających sok owoców. (niezbyt drogie a przydatne nie tylko do win, bo na przykład można zrobić doskonałe soki , bez konserwantów i dodatków – samo zdrowie, taka bomba witaminowa ) Właśnie do czarnego bzu by się przydał taki wynalazek, bo te owoce paskudnie brudzą ręce i po wyciskaniu za żadne skarby nie da się ich umyć, a z użyciem sokownika robota jest bardzo prosta. Jest jeszcze temat sambunigryny, alkaloidu zawartego w owocach, który rozkłada się po podgrzaniu. Robiłem już wina z bzu czarnego zarówno na gorąco jak i z surowego soku i stwierdzić mogę, że bardziej aromatyczne i wyraziste jest to z surowego soku, ale to gotowane łatwiej się klaruje i nadaje się do picia szybciej niż to klasycznie wytworzone.

Przemyśl temat, przepis dostosuję do twojej ostatecznej decyzji

nil nisi bene
Ostatnia2010/09/03 14:24 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/13 09:55 - 2010/09/16 08:55 #1635 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Kilka krzaków bzu czarnego zauważyłem obok "Netto" przy zjeździe do Kórnka B)
Owoc ładny i miejsce do zaparkowania dogodne.

nil nisi bene
Ostatnia2010/09/16 08:55 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/09/14 00:33 #1637 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A ile muszę mieć czarnego bzu na 20 lub 34- litrową butlę?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/14 07:49 #1639 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Niestety sporo !!! Dlatego raczej wino z samego czarnego bzu trzeba zrobić w 20l butli . Na taką butlę potrzeba ok. 12 kg obranego (bez grubych ogonków) bzu.
Obiera się łatwo. Technika jest następująca: zrywasz całe baldachy (łatwiej się rwie i transportuje), zalewasz w największej misce zimną wodą (płuczesz) a następnie obrywasz do wiadra ( nie jest to wcale pracochłonne, bo owocki odrywają się łatwo całymi garściami - chyba, że w ramach ćwiczenia technik relaksacyjnych będziesz rwał po jednej kulce. :woohoo: )
Jeśli będziesz miał mniej owocu bzu, to trzeba będzie zrobić wino mieszane. Praktycznie każdy owoc czerwony nadaje się do domieszania, bo bez i tak będzie dominował. Masz już doświadczenie z obróbką niektórych owoców - najmniej roboty było chyba z porzeczkami ;) Można dodać winogron (choć w zakupie sa dość drogie a w handlu wystepują odmiany raczej deserowe o dużych owocach niż drobnoowocowe odmiany winiarskie. W najgorszym wypadku dopełnisz butlę sokiem z jabłek (sokowirówka - też mało roboty)
Czarny bez łatwo się rozgniata w wiaderku a wino fermentuje się razem ze skórkami (w miazdze) - no chyba, ze masz sokownik wtedy można inaczej. :whistle:

Butlę większą (34) zostaw na białe, jesienne wino z pigwy (różą, jarzębina, głóg, dereń....)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/09/14 07:57 #1640 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg - A jak poszło z zalewaniem beczki???

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.292 s.