WINO DOMOWE

Więcej
2010/03/11 14:51 #846 przez greg
WINO DOMOWE was created by greg
Myślę, żu tu popiszemy o samodzielnej produkcji.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/11 14:53 - 2010/03/11 14:53 #847 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No do to dzieła!

Co mam w ogrodzie... Hm... Rododendrony, wiśnię japonską, katalpę, jarzębinę (trzy małe), różne iglaki....
Jedną późną wiśnię...
A... no i "batyskaf" - ale z tego wina nie będzie....

Krótko mówiąc nie mam jeszcze nic!
(Ostrzegałem, że zaczynamy od zera!) :blink:
Ostatnia2010/03/11 14:53 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/11 17:41 - 2010/03/11 20:39 #848 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
To zanim zaczniemy pisać o produkcji, mam taką propozycje.
Często wyjeżdżasz, więc możesz zrobić tak:
Kupujesz 30 litrowy antałek dębowy (profesjonalny produkt –dam ci namiary), przywozisz luzem pospolite (tanie) czerwone wino bez wyrażnego aromatu (franca alpo pinot, dajmy na to z Alzacj albo z Jerez) i zalewasz beczkę.
Nastawiasz sobie w małych ilościach (dajmy na to po 10 l) super wyszukane, wyraziste w smaku i aromacie, rodzime wina domowe np. czarny bez, głóg, dzika róża, jarzębina, tarnina. I tworzysz własną kompozycję smakową na bazie tego podstawowego wina. Takie prace kiperskie też dają wiele radości. Produkt będzie niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju, o pięknej beczce dębowej (takiej z kranikiem) w kuchni nie wspominając.
Zaletą tego rozwiązania jest zdecydowanie mniej roboty, a zabawa też przednia.

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/11 20:39 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/11 20:30 #850 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Batyskaf ????
Czy to da się zaadaptować jako kadz fermentacyjną. Jaka jest pojemność batyskafu?

P.S.
Ogródek masz faktycznie mało przydatny enologicznie.
Trzeba się rozejrzeć po okolicy.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/11 21:04 #852 przez to ja
Replied by to ja on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Kupujesz 30 litrowy antałek dębowy (profesjonalny produkt –dam ci namiary), przywozisz luzem pospolite (tanie) czerwone wino bez wyrażnego aromatu (franca alpo pinot, dajmy na to z Alzacj albo z Jerez) i zalewasz beczkę.
Nastawiasz sobie w małych ilościach (dajmy na to po 10 l) super wyszukane, wyraziste w smaku i aromacie, rodzime wina domowe np. czarny bez, głóg, dzika róża, jarzębina, tarnina. I tworzysz własną kompozycję smakową na bazie tego podstawowego wina.


Ożesz, przypomniały mi się czasy gdy robiłem własne piwo, dość podobnie to wyglądało -ważyło się kupiony słód no i można było coś pomieszać :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/11 21:16 #854 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Buuuuuaaaaaahhhhhaaaaa :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

"Batyskaf" nada się na zbiornik fermantacyjny jak najbardziej..... Pojemność 2700 litrów!

Problem w tym, że póki co leżakuje w nim propan...

:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:

"batyskafem" nazywam zbiornik gazu... Od razy wtedy na niego cieplej patrzę....

Pomysł z antałkiem niezły....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.260 s.