Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa

Więcej
2012/03/22 15:21 #5340 przez tomek
Replied by tomek on topic O:Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa
Coś temat ucichł, a możliwości dofinansowania się rodzą... tylko stowarzyszenia jakoś brak.
Odnośnie członków - to myślę, że jakby przyszło co do czego to chętni się znajdą - trzeba brać pod uwagę, że jest sporo sympatyków Mieczewa, którzy biernie czytają forum i mieczewo.com, ale może aktywnie pojawią się przy współtworzeniu stowarzyszenia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/03/26 11:51 #5357 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa
Jeśli nie objawi się „prezes” (pan lub pani) to temat będzie ciągle kulał. Stowarzyszenie może załatwić wiele spraw, ale musi być ktoś, komu się będzie chciało i kto ma dość „pary” by się tym tematem zajmować ! Uważam że prezes stowarzyszenia moze w przyszłości być jednocześnie kandydatem w wyborach do Rady Gminy, będzie miał wtedy realne zaplecze i szansę by dać się poznać mieszkańcom w dłuższym okresie, a nie na tydzień przed wyborami – to pozwoli może wreszcie na wystawienie przez Mieczewo jednego silnego kandydata. Kto na prezesa ? ....

Lista spraw, których załatwienie będzie łatwiejsze jeśli powołane zostanie stowarzyszenie:

Organizacja i finansowanie drużyny piłkarskiej
Herb i flaga dla Mieczewa
Wybór silnego kandydata na Radnego
Organizacja i opieka nad CIW
Organizowanie „czynów społecznych”
Wykonanie zadań objętych funduszem sołeckim i wspieranie Rady Sołeckiej
Wspieranie „Koźlarzy”
Zdobywanie funduszy na potrzeby rozwoju Mieczewa
....

nil nisi bene

Więcej
2012/03/29 23:06 #5364 przez Marcin
Replied by Marcin on topic O:Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa
Jestem świadom tego , że prezesa trzeba wybrać na jakimś zebraniu, ale musi być wysunięta jakaś kandydatura. Dla mnie najlepszym kandydatem jest ten, który rozpoczął ten temat na forum, czyli Pan Jarosław i szczerze mówiąc myślę, że w radzie gminy też by się odnalazł bez problemu

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2012/03/30 07:47 #5367 przez JaroslawMalesinski
Propozycja Marcina nie jest możliwa do zrealizowania.
Chętnie popracuje w Stowarzyszeniu, ale na prezesa się nie nadaję.

Ja zaproponowałbym opcję, by do Zarządu Stowarzyszenia weszli kandydaci do Rady Gminy Mosina z poprzednich wyborów Samorządowych. Ten kto miał najwięcej głosów - na stanowisko prezesa a pozostali jako wiceprezesi. Rozwiązanie może rodzić pewne konflikty, ale jest bardzo produktywne i przy minimum dobrej woli może zaowocować włączeniem do stowarzyszenia wszystkich mieszkańców; starych i nowych. Ponadto jeśli w ubiegłym roku osoby te uznały, że dadzą radę i chcą się poświęcić dla społeczeństwa, to może ciągle jeszcze mają taki punkt widzenia, a ich praca w stowarzyszeniu pomogła by wszystkim mieszkańcom w podjęciu świadomych decyzji wyborczych w przyszłości.

nil nisi bene

Więcej
2012/04/01 22:34 #5368 przez Marcin
Replied by Marcin on topic O:Stowarzyszenie Miłośników Mieczewa
Ja zdania nie zmienie, ale oczywiście nic na siłę. Nie jestem przekonany do takiego automatycznego ustanowienia władz, no chyba że tylko chwilowo na sam początek, lecz wybory tak czy tak być powinny

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2012/04/02 07:40 - 2012/04/02 08:01 #5369 przez JaroslawMalesinski
Marcin napisał:

lecz wybory tak czy tak być powinny

Inaczej nie można powołać władz Stowarzyszenia, żadnego automatyzmu nie da się wprowadzić.
Teraz chodzi tylko o zwołanie "grupy inicjatywnej", która zorganizuje powołanie stowarzyszenia, wszak od czegoś trzeba zacząć. B) Czy juz mamy piętnaście osób zainteresowanych tematem?

P.S.
Nie wierzę w inicjatywy zbiorowe - temat stowarzyszenia musi mieć ojca (matkę,) by później było wiadomo komu postawić pomnik "Zasłużony Mieczewianin". ;) :woohoo: ;)
Temat prac nad statutem wywołały Mirka i Aśia, (czyżby to miało być dziecko dwóch matek ? :dry: ) Projekt statutu już jest, więc niech obie inicjatorki zajmą stanowisko w tej sprawie i wyznaczą kolejne kroki do wykonania. Może juz czas by "matki załozycielki" zwołały spotkanie organizacyjne i tchnęły zycie w ten byt.

nil nisi bene
Ostatnia2012/04/02 08:01 edycja: JaroslawMalesinski od.

Czas generowania strony: 0.110 s.