Mało chętnych na pasztety, a to jest przednia zabawa !
Oto co ostatnio praktykowałem. Warto poświęcić trochę czasu i spróbować
Pasztet w cieście
Składniki
pół kg mięsa wieprzowego (łopatka lub biodrówka)
pół kg boczku świeżego łuskanego
pół kg wątróbki drobiowej
podwójna pierś z kurczaka
warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) pieczarki lub grzyby suszone
2 cebule
3 jaja
2 bułki namoczone w mleku
natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz, papryka słodka, curry
Etapy przygotowania
1.
Przygotować ciasto: 2 szkl. mąki + jajo + łyżka śmietany + pół kostki margaryny + pół łyżeczki soli, wszystko razem zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki.
2.
Mięso razem z warzywami ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić i usmażyć z wątróbką, bobrze osolić. Ostudzone mięso, wątróbkę, warzywa przemielić przez maszynkę dwa razy, również z bułką. Osobno natomiast zemleć pierś z kurczaka, z natką pietruszki i jedną z namoczonych bułek ( będzie z tego jaśniejsza warstwa w pasztecie).
3.
Masę ciemną doprawić majerankiem, pieprzem, papryką , dobrze osolić, dodać dwa całe jaja, dokładnie wymieszać, to samo zrobić z warstwą jasną, z tym, że doprawić tyko solą i curry, no i dodać jedno jajo.
4.
Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować na szerokość blaszki, zostawiając kawałek na zrobienie przykrycia. Ciastem wyłożyć posmarowaną olejem foremkę położyć warstwami pasztet, zawinąć brzegi ciasta, przykryć resztą ciasta, udekorować. posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia ciasta, ok. 40 min. Po ostudzeniu wyjąć z formy, rewelacyjny, gdy podamy pasztet z tartym chrzanem lub musztardą.
źródło:
WWW.onet.pl