Chleb na zakwasie

Więcej
2013/01/17 18:44 #6124 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: O:Chleb na zakwasie

Jak się weźmiemy do roboty, to może dościgniemy Panów winiarzy w intensywności wątku i wyrobów... :cheer:


no to minęło trochę czasu...
ponieważ ostatnio znalazłem prosty przepis na chlebek i regularnie wypiekam, postanowiłem ruszyć temat.
nie ewoluowałem
cały czas używam drożdży "ze sklepu" i w związku z tym pytanie:
jak zastępujemy je zakwasem? Czy wystarczy w przepisie podmienić D na Z?
poza tym
mam te same pytania co Malwinka

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/17 21:11 #6126 przez Ania
Replied by Ania on topic Odp: O:Chleb na zakwasie
Nieźle, nie wiem czemu w ogóle nie widziałam poprzedniego posta Malwinki z pytaniami.... :blink: Rzeczywiście, minęło troszkę czasu...

Jeśli Malwinka jeszcze piecze chleby i jeśli przez ponad rok nie znalazła odpowiedzi na pytania, to SPIESZĘ z odpowiedzią :laugh:

- zakwas z lodówki wyjmujemy na co najmniej 2 dni, najlepiej wyjąć rano i zamieszać, wieczorem dokarmić i tak jeszcze z dzień/dwa, żeby znów wykorzystać go do pieczenia
- w niektórych przepisach zalecają spryskać (robię tak przy chlebie żytnio-orkiszowym) - po prostu zależy od przepisu
- nie odważyłam się piec na dwóch półkach. Jak potrzebuję więcej to wyciągam maszynkę i wspomagam się "maszynowym"
- ciabaty nie piekłam. Ostatnio piekę trochę bułek dla dziecka - ale wyrabiam je i pozostawiam do wyrośnięcia w maszynie do chleba, a potem wstawiam do piekarnika.

Kwestia drożdży i zakwasu - to nie tak, że zamieniamy jedno z drugim. Szczerze mówiąc wszystkie chleby na zakwasie, które piekę, wspomagam drożdżami (kupuję suszone drożdże DrOetker).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/17 21:36 #6127 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: Chleb na zakwasie
A u mnie właśnie wyrasta orkiszowy przysmak :P

P.S.
chlebek z Watykanu był przeeeepyszny :P :P :P

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/17 21:40 #6128 przez Ania
Replied by Ania on topic Odp: Chleb na zakwasie
O, to może się wymienimy orkiszowymi pomysłami? Oto mój, a właściwie bloga, z którego korzystam: pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/10/c...ytnio-orkiszowy.html

A chlebek z Watykanku to taka ciekawostka, którą też otrzymałam w prezencie. Tylko nie wiem czemu nazywa się chlebek... W Watykanie taki jedzą???

A rozmnożyliście swój chlebek i poszedł dalej w świat?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/17 21:49 #6130 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: Chleb na zakwasie
rozmnożony
podany w świat
B)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/01/17 21:51 #6131 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: Chleb na zakwasie

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.134 s.