Woda i kanalizacja

Więcej
2011/12/27 17:46 #5095 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Woda i kanalizacja
Jarosław Malesiński napisał:


J.M.
/inżynier środowiska/


Możesz mi wyjaśnić dlaczego woda z 3x przekroczoną normą manganu jest uznana za niezdatną do picia?
Gdyż :
za normę przyjąto 10% zapotrzebowania organizmu na mangan. Czyli jeśli "wypiję" 30% zapotrzebowania na mangan to powinienem martwić sie skąd jeszcze znaleść te 70%.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/27 20:53 - 2011/12/27 20:56 #5096 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Woda i kanalizacja
Dużo by było pisania, ale w zasadzie wyczerpany został temat w tym artykule:

www.eco-factory.pl/parametry-oceny-jakosci-wody-do-picia

Moje wnioski I rzędu:
Po pierwsze - badania wpływu na organizm ludzki długotrwałego wystawiania się na zanieczyszczenia zawarte w wodzie ciągle trwają i wpływają na zmianę norm oraz zastosowanie sporego marginesu w normach na "nowe odkrycia" (vide twój mangan - a jak okaże się, że jednak kogoś zabiło lekkie przekroczenie normy?)
Po drugie - pogorszenie się „jakości surowca” wymusza łagodzenie norm a nowe technologie uzdatniania wpływają na ich zaostrzanie.
Po trzecie - nie tylko chodzi o zdrowie pijącego wodę ale także o skuteczność prania, trwałość instalacji, wygląd drinka itp.
Moje wnioski II rzędu: ;)
Po czwarte – element przypadkowości, czyli widzimisię tworzącego normę (vide rtęć w normach !)
Po piąte – ekonomia. Zmniejszenie zawartości niektórych zanieczyszczeń jest tak drogie, że łatwiej złagodzić normę.
Po szóste – teorie spiskowe. Normy wszelkie to coś jak marketingowa teoria ograniczonego czasu użytkowania produktu czy też ograniczonej przydatności do spożycia. Urządzenie ma się zepsuć po upływie gwarancji, a dobry produkt po upływie terminu przydatności należy wyrzucić, by klient musiał kupić nowy. Masz przekroczony mangan w wodzie, kup filtry, droższy proszek do prania, butelkowaną kranówkę do picia. Może ZUS ma wpływ na złagodzenie normy na benzoapiren i parę innych wskaźników – wszak dzięki temu mniej emerytur wypłaci. :evil:

Natomiast żródło pochodzenia pojęcia ADI ograniczyć należy wyłącznie do konkluzji nr 6 !!!

nil nisi bene
Ostatnia2011/12/27 20:56 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/27 21:23 - 2011/12/27 21:40 #5097 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Woda i kanalizacja
to ja napisał:

Możesz mi wyjaśnić dlaczego woda z 3x przekroczoną normą manganu jest uznana za niezdatną do picia?
Gdyż :
za normę przyjąto 10% zapotrzebowania organizmu na mangan. Czyli jeśli "wypiję" 30% zapotrzebowania na mangan to powinienem martwić sie skąd jeszcze znaleść te 70%.


Wracając do pytania - za niezdatną do picia uznana zostanie zarówno woda o 3x przekroczonej normie, jak i ta z tylko 1x i aż 100x przekroczoną. Przekroczenie to proste pojęcie, jeśli wystąpi, to wniosek jest automatyczny.
Jest poważne, choć nieudowodnione jeszcze podejrzenie o neurotoksyczne i kancerogenne działanie manganu. Za niezbędną dla metabolizmu węglowodanów w organiźmie ilość manganu uznaje się ok. 5 mg dziennie (czyli gdyby miał pochodzić z samej wody to trzeba by wypić jakieś 100 litrów -i to tej spełniającej normy sanitarne :silly: ), ale jest on zastępowany także przez inne pierwiastki (np. magnez) więc nie można tej liczby traktować w sposób ścisły.Ponadto główną przyczyną ostrej normy na mangan jest ujemny wpływ na organoleptyczne cechy wody. Wprawdzie sam metaliczny posmak manganu wyczuwalny jest w wodzie dopiero przy zawartości kilku mg/dm3, jednak nawet przy małej jego ilości błyskawicznie rozwijają się bakterie manganowe, które nadają wodzie nieprzyjemny smak i zapach. Na powierzchni wody tworzy się wtedy błona z bakterii manganowych. Przy przekroczonej normie na mangan, zarówno pod wpływem bakterii, jak i środków utleniających stosowanych do dezynfekcji wody powstają ciemnobrunatne tlenki manganu powodujące zmianę barwy wody. No i na koniec, mangan o niższym stopniu utlenienia ma silne właściwości toksyczne, szczególnie tlenki manganu dwuwartościowego są paskudne. Raczej w napowietrzonej wodzie nie wystąpią ale…….

nil nisi bene
Ostatnia2011/12/27 21:40 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/27 21:29 #5098 przez Agnieszka
Replied by Agnieszka on topic O:Woda i kanalizacja
I od razu lżej mi się zrobiło, nie żeby cieszyły mnie Wasze problemy, ale jednak w kupie raźniej :)

Też spodziewałam się manganu i żelaza (po wywiadzie, który robiłam wcześniej), a tu niespodzianka, te są w normie i to nawet dość niskiej.
W ogóle gdyby nie te azotany, które lokują wodę w V (!!!) klasie, to praktycznie wszystkie inne parametry odpowiadają klasie I ("praktycznie" bo wapń odpowiada II).

Póki co poradzono mi, żeby odpuścić duuuużo wody i powtórzyć badanie. Rzeczywiście studnia była mało używana, tyle co do budowy, wiec może wynik mało miarodajny?

O uzdatnianie też pytałam, nie są to aż tak kosmiczne pieniądze, jak się spodziewałam, ale zawsze to dodatkowy i niezaplanowany koszt, a i kłopot na co dzień (oraz koszt ekspolatacyjny, aczkolwiek nie tak duży), ech... No i takie urządzenie ma swoją żywotność, ok. 10 lat, a potem do wymiany. Jest jednak nadzieja, że za 10 lat nie będzie już azotanów w wodzie (za to oczywiście może znaleźć się co innego, wiecie, że te azotany to efekt działalności rolniczej z lat 50 i 60? Tak mnie poinformował pan z laboratorium).

Dziękuję za odzew i pozdrawiam.
Agnieszka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/27 21:36 #5099 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Woda i kanalizacja
Agnieszka napisała:

te azotany to efekt działalności rolniczej z lat 50 i 60? Tak mnie poinformował pan z laboratorium).


Jeśli to prawda to wyższe by było także stężenie rtęci, arsenu i DDT.
Ja bym obstawił jednak dziurawe szambo sąsiada - rozstrzygające będzie miano coli. Jakie oznaczono?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/27 21:46 - 2011/12/27 21:47 #5100 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Woda i kanalizacja
Agnieszka napisał:

... w kupie raźniej :)


Nomen omen ;)

nil nisi bene
Ostatnia2011/12/27 21:47 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.130 s.