Woda i kanalizacja

Więcej
2011/12/27 11:08 #5089 przez Agnieszka
Replied by Agnieszka on topic O:Woda i kanalizacja
Chciałam powrócić do tematu wody, bo właśnie się dowiedziałam, że w mojej studni (wierconej latem tego roku, głębokość 15,5m), woda ma bardzo wysokie stężenie azotanów (130mg/dm3, norma 50)i nie nadaje się do spożycia :( Pan w laboratorium powiedział, że "uzdatnianie jest trudne i nieopłacalne", zorientuję się jeszcze, ale zakładam, że problem dotyczy nie tylko mojego ujęcia. Czy ktoś z Was ma ten sam problem? Jak sobie z nim radzicie?
Oczywiście pierwsza myśl, to trudno, będziemy używać wodę z butelek, ale wolałabym jednak, żeby z kranu leciała woda nadająca się do spożycia...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/27 15:47 #5090 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Woda i kanalizacja
Otrzymałem podobne wyniki azotanów. A jak sobie z tym radzę?

Doczytałem że azotany stosowane są jako konserwant przy produkcji szynki!!! W związku z tym ograniczyłem kupowanie marketowych szynek bo podobno w przyrodzie musi być równowaga :laugh:
Później spojrzałem na miejscowych "w trzecim wieku" i zauważyłem że trzymają się lepiej niż ich koledzy z grodu Ryszarda G. pijących aquanetówę. A może to dlatego że mają dojście do własnej szynki?

A może też cos mówili o zawartości manganu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/27 15:53 #5091 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Woda i kanalizacja
o proszę
przekopiowałem z www.jedzdobrze.pl/slownik/7/azotyny_azotany/

Azotyny (potasu E 249 i sodu E 250) i azotany (sodu E 251 i potasu E 252) są to środki używane w przemyśle spożywczym, głównie w przetwórstwie mięsa, jako substancje konserwujące, zapobiegające rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Jad kiełbasiany jest jedną z najsilniej trujących substancji biologicznych, jakie znamy, dlatego zapobieganie takim zatruciom jest kluczową sprawą w produkcji żywności. Procesy termiczne, którym poddaje się przetwory mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników - to "zadanie" spełniają właśnie związki azotu. Poza tym dodawanie ich do produktów mięsnych (tzw. peklowanie) powoduje nadanie im odpowiedniego smaku, zapachu i barwy.

Azotany "same z siebie" nie wykazują aktywności antybakteryjnej. Po dodaniu ich do żywności, musi najpierw nastąpić przekształcenie ich do azotynów.

Szczególne niebezpieczeństwo stanowią związki pochodne azotynów i azotanów, mianowicie nitrozaminy. Powstają one w dużych ilościach przy ogrzewaniu pożywienia konserwowanego związkami azotu i mają bardzo silne działanie rakotwórcze. Z tego powodu nie należy podgrzewać konserwowanych wędlin, a te używane np. do grilowania nie powinny być peklowane.

Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)

Ustalona przez Światową Organizację Zdrowia, maksymalna dawka azotynów, jaką człowiek może spożywać codziennie, przez całe życie, bez uszczerbku na zdrowiu (tzw. ADI - Acceptable Daily Intake) wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. W przypadku azotanów wartość ta jest nieco większa i wynosi 5 mg / kg masy ciała / dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/27 16:00 - 2011/12/27 16:12 #5092 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Woda i kanalizacja
Czyli jeślibym kiedyś ważył 50kg ;)
to 5 mg x 50kg da 250mg/dzień czyli jakieś 2litry
(zaznaczam że 5mg to wartość USTALONA przez jakiegoś bardzo mądrego człowieka który z całą pewnością nie jada kolacji z np. producentem filtrów)
Czyli gdyby nie szynka i inne konserwanty to nie byłoby się czym przejmować.

I tak sobie myślę że moje rozwiązanie że pijemy wodę z butelki a do gotowania kiełbasy czy rosołu wodę z kranu jest takim kompromisem.
Ostatnia2011/12/27 16:12 edycja: to ja od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/12/27 17:12 - 2011/12/27 17:15 #5093 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Woda i kanalizacja
Ciekawie się w mieczewskich studniach dzieje. Zwykle problem dotyczył żelaza i manganu, ale żeby azot na 15 metrach w takich dawkach się znajdował, to nowość. Zapewnie wiecie skąd te azotany się w wodzie wzięły! Jeśli studnia jest wywiercona dalej niż 15 m od szamba i budynków inwentarskich, płyt gnojowych i miejsc wydzielonych chowu zwierząt, 30 m od drenu rozsączającego ścieki oczyszczone biologicznie i 70 m od nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, pryzm obornika oraz od drenażu rozsączającego ścieki nieoczyszczone biologicznie to należy zejść głębiej - do kolejnej warstwy wodonośnej.
Bez pozwolenia wodnoprawnego wolno wiercić do 30 m – może tam woda będzie lepsza.
Skutecznie usuwa azot {zarówno (V) jak i (III)} odwrócona osmoza – te filtry już nie są tak drogie jak jeszcze kilka lat temu.

J.M.
/inżynier środowiska/

P.S.
130 mg/dm3 to już nie jest temat na dowcipy, to jest poważna sprawa.

nil nisi bene
Ostatnia2011/12/27 17:15 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/12/27 17:38 #5094 przez to ja
Replied by to ja on topic O:Woda i kanalizacja
Jarosław Malesiński napisał:

P.S.
130 mg/dm3 to już nie jest temat na dowcipy, to jest poważna sprawa.


PAnie Jarku - ja nie żartowałem - od czasu badania wody zacząłem "studiować" co kupujemy w sklepie... właściwie zostaje świniobicie. O tym że potknąłem się kiedyś o matrycę do wyrobu form boczku już kiedyś pisałem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.276 s.