WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/06 09:01 #1696 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Korki na próbę - bardzo chętnie!

Jakieś sugestie dotyczące butelkowania?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/06 09:33 - 2010/10/06 14:50 #1697 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Korkowanie jest trywialna czynnością. Nie warto kupować zbyt wypasionej korkownicy - szkoda kasy.
Ja od lat używam takiej najprostszej jak ta:

www.winohobby.biz/index.php?products=product&prod_id=375

ważniejsza jest jakość korków - używam trzech rodzajów:
najtańszych aglo do win które się szybko rozejdą ;) , mikrocork (czasem stericork) do win które trafią na półkę i najrzadziej długiego, naturalnego do ekstra win na długie leżakowanie i do kilku butelek każdego rodzaju, które trafiają do mojego archiwum winiarskiego ;)
Nie przepadam za korkami kolmatowanymi - sa doskonałe, i niedrogie, ale po wyciągnięciu zostawiają ślad na szyjce butelki (przy kapturkach nie ma to wprawdzie znaczenia, ale mi trochę przeszkadza)

P.S.
Proponuję przy zamawianiu art.winiarskich w necie uzgadniać zamówienia - zawsze to trochę zaoszczędzić można na przesyłce.
Ja będę kupował korki więc nie będzie kłopotem zamówienie większej ilości, ale u tego dostawcy nie mają w dobrej cenie kapturków, dlatego chętnie podłącze się do jakiegoś innego zamówienia, bo przesyłka jest droższa od kapturków
:blink:

P.P.S.

greg - ile korków podstawowych (Aglo plus) dla Ciebie zamówić, nie licząc gratisowej garści korków na początek do daktylowca ?

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/06 14:50 edycja: JaroslawMalesinski od.

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/10/06 12:46 - 2010/10/06 12:47 #1698 przez JaroslawMalesinski
Jeszcze jeden temat: etykietki
Czas już siąść do komputera i zaprojektować sobie etykietki. Możemy je pooceniać na forum. :woohoo:

Do wydruku mieści się 8 na stronie A-4. Najlepszy jest papier trochę gładszy od zwykłego, ale niezbyt gruby, starczy 80g/m2. Drukarki atramentowej nie polecam, bo wydruk jest wrażliwy na wilgoć, lepiej sprawują się wydruki z laserówki. Przykleić etykietki do butelki najlepiej syntetycznym klejem w sztyfcie (zwykły szkolny klej). Szczytem elegancji są tekturowe etykietki – szablony, wypełniane własnoręcznym, kaligrafowanym opisem (atrament i gęsie pióro ze srebrna stalówką B) ) przyczepiane złotym, cienkim drucikiem do butelki – tak mam opisane archiwum winiarskie i nalewki. :blush:

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/06 12:47 edycja: JaroslawMalesinski od.

Więcej
2010/10/06 15:42 #1699 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Info dla GrzechotniCa

Jeszcze jedna uwaga mi się nasuneła: poniewaz Twój nastaw winogronowy jest mocno rozcieńczony wodą (zbędne jakieś 4 litry wody), to wino bedzie zbyt mało kwaśne i koniecznie należy dodać co najmniej 10 gram kwasku cytrynowego. Jeśli dodasz daktylowego lub rodzynkowego musu ;) to potrzebne bedzie jeszcze 15 gram kwasku.

P.S.
Owoców jakiego gatunku winorośli użyłeś - "labruska" ??? Może znasz odmianę?

Jak rozumiem kwasek w ilości 15gram rozrabiam w jak najmniejszej ilości wody i dorzucam do balonu razem z rozgotowanymi daktylami tuż po pozbyciu się skórek i innych farfocli??

Co do gatunku winorośli to niestety nie mam pojęcia co to za odmiana. Wiem tyle ,że dziadek kolegi podarował mi kilka wiaderek do nastawu :) Żałuje ,że nie zrobiłem im żadnego zdjęcia. Wydaje mi się ,że to dosyć popularny "działkowy" gatunek. Owoce to drobne niewielkie kuleczki o intensywnej granatowej barwie. Skórka dojrzałych owoców jest jakby delikatnie przyprószona. Wygląda trochę jak szyby w samochodzie które zaszły parą wodną. Mają spore pestki ciemnego koloru. Nie wiem czy mój opis cokolwiek przybliży...

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/10/06 21:34 - 2010/10/06 21:36 #1700 przez JaroslawMalesinski
Kwasek możesz rozpuścić nawet w młodym winie, bo wody w tym nastawie masz nadto. Możesz też wsypać go do gotujących się daktyli. 15 gram to absolutne minimum, ale zawsze możesz spróbować młodego wina i ocenić, czy dawka jest wystarczająca. Popijanie musującego nastawu niczym nie grozi, a wręcz jest bardzo przyjemne :blush:

Co do gatunku winogron, to opis pasuje do "Vitis labrusca". Mają taki dość charakterystyczny zapach. wino z tych winogron łatwo rozpoznać po nim, ale za to w smaku jest bardzo przyjemne i kolor ma cudny. Daktyle trochę maskuję ten aromat. Dobrze go także tłumi rumianek (wsypuje się do maceracji ze skórami zawartość jednej rumiankowej herbatki ekspresowj, ale zasadność tego działania to już musisz ocenić sam, bo nie wiem czy to na pewno jest "labruska").

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/06 21:36 edycja: JaroslawMalesinski od.

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/10/06 21:53 #1701 przez JaroslawMalesinski
A to jest hit na jaki trafiłem przypadkiem w necie - wielce pouczające z technicznego punktu widzenia :woohoo:

instrukcja.pl/i/jak_zrobic_wino_z_dyni

nil nisi bene

Czas generowania strony: 0.248 s.