WINO DOMOWE

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/25 12:29 #4875 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Greg - mój sąsiad pyta, czy chcesz technicznego wina z czeremchy. Ile?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/10/25 16:36 #4876 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jakaś podpowiedź?
Znasz moją piwniczkę.
Np. złagodzić suszone śliwki w wiśni?

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2011/10/26 08:33 #4880 przez JaroslawMalesinski
Czeremchowe mojego sąsiada jest bardzo mocne i treściwe, dodatek na poziomie 1% uważam za „duży”. Ten dodatek zmniejszy kwasowość win zbyt kwaśnych, doda goryczki i łzawienia winom zbyt rozcieńczonym i doda pięknego koloru winom o bladym kolorze.
Nie należy dodawać do win o znacznej goryczce własnej (orzechowiec) i win o niskiej kwasowości (choć to i tak można skorygować kwaskiem cytrynowym)

Dla mnie czeremcha jest konieczna przy kupażu, który ma upodobnić wino do klasycznego, wytrawnego, niemieckiego portwainu, lub popchnąć wina w kierunku półsłodkiego Porto lub Madery. Wydaje mi się że w twojej piwnicy śliwkowa wiśnia może ten drugi kierunek obrać. Jej wzmocnienie, dosłodzenie, zadanie winem czeremchowym oraz dokwaszenie kwaskiem może dać bardzo ciekawy efekt. Zrób próbę w niewielkiej skali dolewając do niego kapkę calvadosu (tego gorszego jakościowo) trochę cukru, i szczyptę kwasku i oceń czy kierunek jest wart dalszego badania . Jeśli uznasz, że efekt jest ciekawy to do tego kupażu pasować będzie właśnie czeremcha i czarny bez (z czarnego bzu chyba tez nie byłeś zbyt zadowolony)

nil nisi bene

Więcej
2011/10/30 09:54 #4915 przez Łukasz14
Replied by Łukasz14 on topic O:WINO DOMOWE
Witam..
Co słychać w sprawie syropów, kiedy nastawiamy, jeśli trzeba coś zrobić w tej sprawie to jestem dyspozycyjny..

Natomiast jeśli chodzi o moje żytnie wino to coś chyba jest nie tak dokładnie tydzień temu dodałem drożdży i w trzecim dniu jak nic się nie ruszyło pożywki…
Dzisiaj mierząc cukromierzem skala zatrzymuje się jak tydzień temu na 12..

POMOCY!!!!

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2011/10/30 19:26 #4917 przez JaroslawMalesinski
Łukasz, dwa razy podjeżdżałem i nie mogę się wstrzelić. Nie mam numeru tel. do ciebie – zadzwoń jak będziesz w domu.

nil nisi bene

Więcej
2011/10/30 23:01 #4918 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No to mała forumowa retrospekcja...

Dziś na stole Aroma Mieczewo!
Leśna Trawa 2010!

Okazyjnie, po festivalu trafiła mi się resztówka...
Odczekałem transportowe perypetie, dałem spocząć resztówce "planktonu"... I zaciągnąłem kielicha....
Na wytrych wziąłem resztówkę parmezanu (po Staszkowym roczku :laugh: ) i krakersiki z Krakowa...

No nie powiem... Ślicznie pachnie...winogronowo, lekkie zioła... W zapachu jest coś, co mnie przyciąga... Śliwkowe kompoty mojej mamy?

Śliczna barwa, piękna klarowność, po odstaniu bardzo połyskliwe...
No to łyk ... I refleksja: to jest wino do beczki! Przepyszne.
No ok. Może brakuje mu długiego finiszu i tanin, ale na litość boską mówimy o domowej produkcji z lokalnych składników....
Obiadowo pierwsza klasa!
Na szczęście zostało mi jeszcze jakieś 400ml. Wstawię w chłodne pomieszczenia, obadam za kilka miesięcy...

Romek musisz mieć beczkę, ewentualnie po jakiejś beczkowej imprezie musisz " trawą " zasilić jej skład...

Wniosek: choćbym miał zmienić koncepcję ogrodu... w przyszłym roku sadzę winogrona...
A wtedy Wam pokażę... :angry:

Pozdrowienia!

Romku, dzięki za pyszne doznania...

Czas generowania strony: 0.312 s.