A na Wielkanoc

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/19 14:24 #942 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wielkanoc
Jak drobno rozprawić się z marchewką (gruba tarka?)?
A może wariantowo, zamiast marchewki utarta dynia? Czy ktoś sprawdzał dynię w tej konfiguracji?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/19 18:19 #944 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:A na Wielkanoc
Na drobnej tarce. Dyni nie próbowałam, ale chyba jest trochę za miękka.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/20 17:13 #949 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wielkanoc
A oto istota wielkanocnego stołu, obok miednicy pełnej jaj i białej kiełbasy ułożonej w pętach w stos spocząć powinna wielkanocna szynka po poznańsku.
Dużą wieprzową szynkę moczymy w lodowatej wodzie przez godzinę z okładem, a następnie wkładamy do wrzątku tak, by cała była zanurzona. Dodajemy włoszczyznę z dodatkową całą cebulą. Gotujemy do 2 godzin. Studzimy w rosole i letnią wyjmujemy. Z kilograma mąki i pół kilograma smalcu zagniatamy kruche ciasto z odrobiną wody i solą. Odkładamy ciasto na godzinkę w chłodne miejsce. Ciasto należy rozwałkować i owinąć nim szynkę, a następnie ułożyć na blachę (złączeniem do dołu, na górze nakłuwamy w kilku miejscach widelcem). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Najlepsza jest na zimno z sosem chrzanowym.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/20 17:50 #950 przez greg
Replied by greg on topic O:A na Wielkanoc
albo z sosem tatarskim.... :P

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/20 18:09 #951 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wielkanoc
Nie polecam. Chyba Szymanderska w "Kuchni Polskiej" podaje taki dodatek do tej szynki, ale szynka w cieście smażona jest słabo przyprawiona i potrzebuje czegoś wyraźiejszego niż majonez. Zwłaszcza na stole wielkanocnym z białą kiełbasą. Sos tatarski to do schabu a do szynki chrzan i basta :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/20 22:32 #954 przez greg
Replied by greg on topic O:A na Wielkanoc
Nie spieram się, bo nie robię... W pamięci mam tylko baaardzo okraszony przyprawami sos tatarski mojej mamy...

Co do chrzanu i białej kiełbasy - mało już jest gotowego chrzanu, który to można jeszcze chrzanem nazwać....

Godny polecenia jest: Wiesław Dymecki, Chrzan wyborowy bez octu i bez konserwantów, naprawdę ostry..
Oraz:Nadwarciański chrzan ostry po staropolsku - choć producent niewiele z Wartą ma wspólnego: PHU Moryń sp. j. 98-354 Siemkowice, kupiony na stoiskach w M1 - siekiera!
Te dwa produkty, jak zasmaruję sporą porcją, wytaczają łzy na moje lica i oczyszczają drogi oddechowe, czyniąc we mnie wewnętrzne katharsis...
Wszystko inne między bajki włóżyć...

Poza konkurencją oczywiście jest chrzan i ćwikła z chrzanem mojej mamy, w której nieodzownym ogniwem jest mój Tata - trący na tarce kilogramy chrzanu..... PALCE LIZAĆ!!!

Mam nadzieję, że nie naruszyłem żadnych ustaw dotyczących reklam, kryptoreklam i innych... Zresztą - "chrzanię to"... :silly: :silly: :silly:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.084 s.