:)

Więcej
2009/12/02 12:14 #197 przez Ania
:) was created by Ania
YUPI!!! Mam nadzieję, że ten odłam forum będzie tętnił życiem.:) Super, że ktoś o tym pomyślał. Myślałam już o tym, że można by wykorzystać potencjał wsi do własnych eksperymentów kulinarnych. Niestety wciąż nie znalazłam dostawcy jajek i śmietany. Widać muszę się ruszyć sprzed komputera na wieś i poszukać metodą tradycyjną ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/02 12:54 - 2009/12/02 12:57 #198 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O::)
Tak to jest wspaniały pomysł i miejsce by podzielić się przepisami i kulinarnymi patentami oraz zareklamować tradycyjną kuchnię wielkopolską. Czy potraficie jeszcze w dobie marketów i łatwego dostępu do „gotowizny” zrobić prawdziwe pyzy na parze, albo gzik, polewkę śliwkową, „ślepe ryby”, surówkę z modrej kapusty, pamułę gruszkową .....

Niewątpliwie ciekawym tematem będzie tradycyjne powitanie domowym winem i nalewką gościa zachodzącego w progi. Kupnym z „B” przecie nie przystoii .....

nil nisi bene
Ostatnia2009/12/02 12:57 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/02 13:20 #199 przez Ania
Replied by Ania on topic O::)
Oficjalnie jestem Wielkopolanką od około 2 tygodni - nie znam w ogóle tutejszej kuchni, więc jestem bardzo ciekawa tych wszystkich regionalnych potraw. Sama natomiast regularnie piekę chleb na zakwasie, zrobiłam raz masło (niestety z kupnej śmietany), generalnie każdy weekend to dla mnie eksperymentowanie kuchenne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/02 14:29 - 2009/12/02 14:31 #200 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O::)
No to dla nowych Wielkopolanek:
Na oknie w kuchni postawić trzeba doniczkę z ziemią i w niej posadzić średnią cebulę.
...
Jak wyrośnie szczypiorek, to przystępujemy do przygotowania najważniejszego Wielkopolskiego dania:
Bierzemy pyry i szorujemy dokładnie szczotką. Gotujemy w łupinach, odcedzamy wodę i zostawiamy w garnku pod pokrywką by nie wystygły. W tym czasie robimy gzik: kostkę białego sera dusimy widelcem, dodajemy trochę kwaśnej śmietany, solimy, pieprzymy dodajemy posiekany szczypior (ten z okna kuchennego - dużo !) i podajemy na stół.
Z wielkiej michy każdy z biesiadujących nadziewa na widelec pyrę, obiera łupinę, nakłada płatek masełka i łyżeczkę gziki......

Ale sobie narobiłem smaku:woohoo:

P.S.
Nie dajcie sobie wmówić, że należy dodawać czosnku, siekanej cebuli, stosować młode ziemniaczki itp. Najlepsze są pyry z gzikiem -takie jak wyżej.

nil nisi bene
Ostatnia2009/12/02 14:31 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/02 14:36 #201 przez admintgr
Replied by admintgr on topic O::)
Proponuję (autorowi) przepisać ten SMAKOWITY przepis na nowy wątek w dziale Kulinarne.
A to co wyżej usunę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/02 14:40 #202 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O::)
Drogi "Adminie" to jest wątek kulinarny!

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.105 s.