Sery domowe

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/13 18:39 - 2010/05/13 18:53 #1329 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
A to jest coś, co na razie napawa mnie wielką dumą. Z drugiej, nowej porcji mascarpone przygotowałem eksperyment ukierunkowany na mój docelowy, serowy element kulinarny. Mam zamiar dopracować ten produkt i stosować przy grillu do wzmiankowanych wcześniej win . Biały tłusty twarożek zrobiony ponownie ( z pierwszej partii nic się nie ostało – wyjedli mi cały i to bez chleba) zaszczepiłem kulturami niebieskiej pleśni , ponakłuwałem, zgodnie z technologicznymi przykazaniami, wyprasowałem pod obciążeniem 2kg i natarłem solą . Teraz leży już w lodówce zawinięty w sterylną gazę i dojrzewa – myślę, ze dam mu jakieś 14 dni ( o ile starczy mi cierpliwości albo zapach nie zmusi mnie do wcześniejszej interwencji)

Pleśniowiec ma jakieś 25 dkg i wygląda tak:
P.S.
Wychodzi z tego wątku monolog - Ania to jest naprawdę prosta robota, spróbuj.

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2010/05/13 18:53 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/13 22:26 #1330 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:Sery domowe
Jarek jestem pod wielkim wrażeniem Twoich zdolności kulinarnych, taki mąż to skarb w kuchni a sery wyglądają pięknie i apetycznie :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/14 09:20 #1331 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Jaga ma rację - jesteś wieeelki :)

Najpierw zacznę od najzwyklejszego białego.

Napisz mi jeszcze proszę, czy całą tą mieszaninę zostawiłeś tak po prostu w naczyniu czy używałeś jakąś gazę/specjalną chustkę tak jak w przypadku mascarpone?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/14 13:48 - 2010/05/14 14:05 #1332 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Ten pierwszy serek z kwaśnego mleka zacząłem robić w słoiku 2,5 litra, ale prawie od razu przelałem do dużego garnka i mleko kwasiło się już w garnku przykryte pokrywką . Gdy całe ścięło się w jednolity skrzep postawiłem na małym ogniu pociąłem nożem na kawałki i ręką (umytą) lekko mieszałem do momentu gdy całość zaczęła mnie parzyć. Potem zostawiłem całość w spokoju i gdy ostygło przelałem do durszlaka wyłożonego złożoną podwójnie gazą. Tam sobie odciekało w spokoju - ot wszystko.

Z całą pewnością drugi serek (mascarpone) był smaczniejszy, a zrobiłem go tak: do 2 litrów słodkiego mleka wlałem kubek śmietany kremówki, wymieszałem i podgrzałem mocno - prawie do zagotowania. potem dodałem kieliszek kwas winowego (myślę że spokojnie może być też kwasek cytrynowy, albo ocet winny) całość natychmiast się zwarzyła, zostawiłem do ostygnięcia i całość przelałem do durszlaka wyłożonego gazą.

Drugi serek jest też znacznie szybszy w wykonaniu.

Natomiast pleśniowy zrobiłem tak: kupiłem 100 gram sera pleśniowego lazur, roztarłem z niewielką ilością wody na gładką pastę wymieszałem ze świeżo zrobionym i lekko posolonym mascarpone. Uformowałem rękami krążek, zawinąłem w gazę i przycisnąłem pomiędzy dwoma deskami, stawiając na nich słoik z wodą (cała konstrukcja stała w wiaderku, by słoik się nie wywrócił) na drugi dzień serek natarłem ze wszystkich stron grubą solą, nakłułem gęsto czubkiem noża i zawinąłem w wyparzoną gazę. Teraz czekam co z tego wyjdzie
:unsure:

nil nisi bene
Ostatnia2010/05/14 14:05 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/14 14:06 #1333 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Sery domowe
Ania napisał:

Jaga ma rację - jesteś wieeelki :)


Noooo , przytyki do mojej tuszy mogłyście sobie podarować :angry: ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/14 15:07 #1334 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Sery domowe
Wielkie dzięki za te bardzo dokładne wskazówki. W przyszłym tyg. zabawię się w serowara i dam znać, co do efektów. No i ciekawa też jestem efektu końcowego Twojego pleśniaka.

Za co bierzesz się później? :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.151 s.