Nalewki

Więcej
2015/02/21 12:17 #7793 przez tomek
Replied by tomek on topic Nalewki
Prześlij - wrzucimy na stronkę :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/02/22 00:38 - 2015/02/22 00:38 #7795 przez greg
Replied by greg on topic Nalewki
I tak wogóle, to chciałem też w swoim imieniu podziękować wszystkim za niezawodną obecność i super atmosferę!
Ostatnia2015/02/22 00:38 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/02/24 23:10 #7797 przez greg
Replied by greg on topic Nalewki
Mam fotki! Hi, hi będą śmieszne...
Posortuję jutro i w czwartek podeślę!,,

Pozdro! :pinch:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/08/11 23:16 #8052 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Nalewki
reaktywuję wątek B)

jest pytanie:
mamy sok z czarnej porzeczki z cukrem i wlewamy do spirytusu
dlaczego robi się galaretka?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/08/12 08:45 #8058 przez greg
Replied by greg on topic Nalewki
Powodem chyba są pektyny. Znalazłem takie coś:

"Zalewając owoce spirytusem powodujemy powolną koagulację pektyn w miąższu owocu i nie są one wypłukiwane na zewnątrz, ponadto sam proces maceracji jest powolny (tygodnie - miesiące).
Wlewając spirytus do soku owocowego cały proces przebiega gwałtownie (godziny - dni) i zawarte w soku cząsteczki pektyn łączą się, tworząc osad lub galaretkę."

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2015/08/12 16:16 #8060 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Nalewki
Antidotum- kup wódkę i dolewaj,mieszając aż się galaretka rozpuści.

Tylko, ze to nie jest nalewka

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.185 s.