Poznańska kuchnia tradycyjna - pyry na każdy dzień

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/25 20:07 #3077 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Poznańska kuchnia tradycyjna - pyry na każdy dzień
Jesteśmy w pełni sezonu kulinarnego – od poniedziałku trzeba to odpokutować, a pokuta jest prosta - staropolska gramatka:
Potrzeba 0,7 litra białego wina lub 1 l jasnego, lekkiego piwa (podkreślam słowo LUB – to jest alternatywa a nie koniunkcja ); środek z trzech skibek czerstwego, żytniego chleba; 1/3 łyżeczki nasion kminku; łyżka cukru; łyżka masła
Zagotować wszystko razem, po czym przetrzeć przez sito i rozrzedzić kwartą wody.
Taką zupą zalewa się kostkę białego, chudego twarożku pokruszonego w małe grudki
Spróbujcie niech staropolskie przepisy kulinarne nie przepadną na zawsze w natłoku fastfoodowych dań.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/25 22:23 - 2010/12/26 09:48 #3079 przez greg
Eee... No...
Widzi mi się taka zupa!
Martwi mnie, czy podczas gotowanie nie wyparuje alkohol... :S :dry: :woohoo:
:woohoo: :woohoo:
Ostatnia2010/12/26 09:48 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/26 10:57 - 2010/12/26 10:59 #3084 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Poznańska kuchnia tradycyjna - pyry na każdy dzień
Wyparuje :( :angry: Ale zgodnie z opisem w Panu Tadeuszu gramatkę podawano we dworze do śniadania - trudno zaczynać dzień od drinka ;)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/26 10:59 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2011/10/24 12:34 #4862 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Poznańska kuchnia tradycyjna - pyry na każdy dzień
Zwracam się z uprzejmą prośbą do „gotujących inaczej” o wsparcie.
W wielu XIX wiecznych tekstach pojawia się tajemnicza potrawa. Kulochy zwane też kulankami i czasem chyba też nagusami (kontekst pojawienia się tej nazwy taki sam jak kulochy) Na razie ustaliłem, że to są kluski z utartych, surowych pyrek ale w odróżnieniu od „żelaznych klusek”, „skubanek”, ”sztaplarek” czy tym bardziej prażuch zwanych „dziadami” przygotowanymi bez dodatku mąki. Z utartych pyr robi się kulki i wrzuca na niewielka ilość gotującej się wody. Co typowe dla kuchni wielkopolskiej, po ugotowaniu, wody się nie odsącza, lecz dolewa mleka i spożywa jako zupę mleczną z kluskami. W tekstach nie ma mowy o dodawaniu jajka, ale próba z samymi tartymi ziemniakami raczej nie należała do udanych, bo kulki rozpadły się na "piórka".

Czy ktoś pamięta taką potrawę i zna szczegóły jej przyrządzania ? Chciałbym się przekonać jak to w całości smakuje z mlekiem.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/04/04 09:40 #7048 przez wulbi
tak intensywnie myślałem o tej zupie co to może być że aż czacha dymi. :silly: :blink:

wieczny optymista.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/04/04 10:06 #7049 przez wulbi
Zaciekawiły mnie te kluski .podobne pamiętam z dzieciństwa,szare kluski to wiadomo trochę mąki trzeba dosypać .ale pamiętam jak mama z tarte pyry wydżymała,osuszała,no ale łyżkę czy dwie dosypywała mąki ,tak już wiem to była zupa z korbola z tymi kluskami,chyba właśnie na mleku?Muszę się dowiedzieć. :huh: :blink: :silly:

wieczny optymista.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.152 s.