:)

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/17 21:42 #382 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O::)
A po czemu słoiczek? Negocjcje były trudne? Jaka pojemność opakowania?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/17 22:33 #383 przez Ania
Replied by Ania on topic O::)
Tylko czy dziadek będzie stał w te mrozy :ohmy: Jutro chcę się wybrać, specjalnie dziś nie kupiłam w markecie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/17 22:35 #384 przez greg
Replied by greg on topic O::)
Słoiczek litrowy, cena 25 PLN, negocjacji nie bylo, bo to normalna cena za litr miodu...
Naprawdę ok.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/17 23:10 - 2009/12/17 23:12 #387 przez Ubuntu
Replied by Ubuntu on topic O::)
Jak kupowalem u niego pare tygodni temu, mowil ze bedzie do samych swiat. Probuj go lapac w okolicach poludnia (11:00 - 14:00).

A co do jego miodow, to wymienia sie nimi z bartnikami z innych regionow Polski, wiec ma miody u nas (wlkp) trudno dostepne. Jak dla mnie, jego "menu" uszeregowalbym tak:
- miod wrzosowy i miod spadziowy iglasty - rarytas rarytasow, nie zawsze bywa
- miod spadziowy lisciasty i lipowy z ziolami (tj zmieszany z miodem z ziol)
- rzepakowy i gryczany
- niestety dopiero pod koniec - lipowy
- a na szarym - akacjowy i wielokwiatowy.

Wlasnie skonczylem ostatni sloik spadziowego iglastego ... :(

R.

PS - co do cen, teraz mozna sie spodziewac ze jedynie pojda w gore (koniec zapasow), zaczna spadac dopiero od czerwca (chyba, ze beda susze ...)
Ostatnia2009/12/17 23:12 edycja: Ubuntu od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/17 23:41 #392 przez greg
Replied by greg on topic O::)
de gustibus non est disputandum...

Nam lipowy bardzo smakuje, ale pewnie i dlatego, że pozostalych - zwłaszcza spadziowego iglastego - nie próbowaliśmy!

No i chciałem tu zaakcentować, że my tu, panie, o nalewkach i winku, a tu prawdziwy znawca miodów sie ujawnił...

Temat na kolejną degustację? Też nie byłoby głupie. Każdy organizuje inny gatunek...

Normalnie "Apimondia Mieczewo 2010"...

Biorąc pod uwagę zdrowotne właściwości miodu myślę, że to pomysł całkiem, całkiem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/18 07:20 - 2009/12/18 14:41 #394 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O::)
1. - najlepszy jest wrzosowy,potem gryczany i spadziowy iglasty. (jesli spadz jodłowa to przed gryczanym)
2. - nie róbcie "wody z mózgu" Ani, bo początek tematu dotyczy gotowania, a do gotowania potrzebny jest łagodny jasny midek wielokwiatowy lub akacjowy - koniecznie patoka. (walorem miodów ciemnych patrz p. 1 są antyoksydanty które są wyjątkowo wrażliwe na temperaturę, więc na gotowanie ich szkoda kasy, i ich szlachetnego smaku).
3. - miód też da się przefermentować :woohoo:
4. - miód należy mieć w zapasie, bo cena zależy od pory roku - taniej to już było!

nil nisi bene
Ostatnia2009/12/18 14:41 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.730 s.