Przepraszam, z dopiero teraz podaję przepis na "Dakłasa- tort bezowy".
Składniki na 8-10 porcji:
Na bezę:
6 białek
300g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego Demerara firmy Sante
1 łyżeczka octu winnego /najlepiej białego/
8 suszonych daktyli
Na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
150 g kajmaku ( ok. 1/3 puszki 400 g )- można dać trochę więcej jeśli krem ma być bardzo słodki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 szt. suszonych daktyli
Do dekoracji:
1/2 łyżeczki cukry pudru
1/2 łyżeczki kakao lub kawy
kilka orzechów i kilka daktyli
Beza:
Przygotować dwie tortownice /24-26 cm średnicy/, dno tortownicy wyłożyć papierem. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru ( wymieszanym z cukrem brązowym ) i cały czas miksować. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć do tortownic.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 min. ( ja piekłam w piekarniku z termoobiegiem, więc zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni i piekłam 105 min.). Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.
Można oczywiście upiec ją rano, wystudzić na blacie, ale to wieczorne pieczenie jest jednak bardzo wygodne.
Krem:
Orzechy , daktyle posiekać na kawałki.
Do jednej miski włożyć ser mascarpone i kajmak, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć ( śmietanę dodać do sera, a nie odwrotnie ). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kawą lub kakao i udekorować daktylami i orzechami.
SMACZNEGO!