I Mieczewski Festiwal Nalewek i Ciast

Więcej
2013/02/16 23:17 #6170 przez greg
W imieniu organizatorów serdecznie wszystkim dziękuję za udział, wsparcie, towarzystwo i przede wszystkim wkład pracy w przygotowanie ciast i nalewek!

Osobne podziękowania dla osób dbających o salę i stronę "techniczną" przedsięwzięcia!
OCZYWIŚCIE przede wszystkim dla pani Lidki!


Na skutek zgłoszonej inicjatywy z sali zakładam ten wątek, aby umożliwić zwycięzcom - ale także i wszystkim uczestnikom - możliwość publikacji przepisów na ciasta i receptur na nalewki!!!

Na wszystkie!
I te wygrane i nie!

Serdecznie zapraszamy do publikacji!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/02/21 21:59 #6178 przez Lidka
Replied by Lidka on topic Odp: I Mieczewski Festiwal Nalewek i Ciast
Przepis na placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki na ciasto
3 całe jajka
3/4 szklanki cukru
2/5 szklanki mąki
szczypta soli
5 dkg drożdży
1/2 kostki masła lub "Kasi "
około 1/3 szklanki mleka
cukier waniliowy

Kruszonka (niestety robię na oko więc trudno podać proporcje)

Łyżka masła
mąka i cukier
należy zagniatać w palcach żeby się kruszyła,lepiej stopniowo dodawać mąkę i cukier

Owoce
śliwki, rabarbar,jabłka lepiej owoce które mają mniej soku ,jeśli są mrożone trzeba rozmrozić ciasto drożdzowe lubi ciepło

Sposób wykonania
przygotować drożdże (rozkruszyć je w miseczce lub kubku dodać ciepłe mleko,łyżeczkę cukru 1-2 łyzeczek mąki,wymieszać wszystkie składniki na jednolitą papkę,odstawić do wyrośnięcia)
rozpuścić masło ,pozostawić do przestygnięcia

ciasto najlepiej przygotować w misce którą będzie można postawić na garnku z ciepłą wodą do wyrośnięcia
(to jest moja wypróbowana metoda ,ponieważ ciasto musi wyrosnąć w ciepłym miejscu)

całe jaja ,cukier ,cukier waniliowy,szczyptę soli, rozbełtać trzepaczką,następnie zamienić
trzepaczkę na kopyść dodać mąkę i wymieszać składniki ,podczas wykonywania tych czynności wyrosną drożdże ,które należy dodać do masy i wymieszać ,na końcu dodać przestudzone ciepłe masło i wyrabiać
kopyścią, należy podbijać żeby weszło powietrze około 5 min.następnie odstawić do wyrośnięcia
na garnek z ciepłą wodą,przykryć ściereczką lub talerzem.Rośnie około 1 godz.
W tym czasie przygotować owoce i kruszonkę.Po wyrośnięciu wyłożyć na wysmarowaną lub wyłożoną pergaminem blaszkę.Włączam piekarnik przed wykładaniem na blachę na 180 stopni termoobieg (we wszystkich przepisach ,które spotykam czytam że nie należy piec ciasta drożdżowego na termoobiegu,ja piekę).Piekę 30 min. i wyjmuję z piekarnika nalezy sprawdzic przed wyjęciem patyczkiem.

Opisałam szczegółowo i wydaje mi się że wielu odstraszyłam ,ale zapewniam że to jest bardzo proste
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): greg

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/03/02 22:20 #6180 przez Jaga
Przepraszam, z dopiero teraz podaję przepis na "Dakłasa- tort bezowy".
Składniki na 8-10 porcji:
Na bezę:
6 białek
300g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego Demerara firmy Sante
1 łyżeczka octu winnego /najlepiej białego/
8 suszonych daktyli

Na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
150 g kajmaku ( ok. 1/3 puszki 400 g )- można dać trochę więcej jeśli krem ma być bardzo słodki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 szt. suszonych daktyli

Do dekoracji:
1/2 łyżeczki cukry pudru
1/2 łyżeczki kakao lub kawy
kilka orzechów i kilka daktyli

Beza:
Przygotować dwie tortownice /24-26 cm średnicy/, dno tortownicy wyłożyć papierem. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru ( wymieszanym z cukrem brązowym ) i cały czas miksować. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć do tortownic.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 min. ( ja piekłam w piekarniku z termoobiegiem, więc zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni i piekłam 105 min.). Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.
Można oczywiście upiec ją rano, wystudzić na blacie, ale to wieczorne pieczenie jest jednak bardzo wygodne.

Krem:
Orzechy , daktyle posiekać na kawałki.
Do jednej miski włożyć ser mascarpone i kajmak, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć ( śmietanę dodać do sera, a nie odwrotnie ). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kawą lub kakao i udekorować daktylami i orzechami.

SMACZNEGO! :P

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/03/03 11:24 #6183 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic Odp: I Mieczewski Festiwal Nalewek i Ciast
jak tak sobie czytam...
powinny być medale za pracowitość :woohoo:

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/01/02 00:00 #6662 przez greg
No to co...?
15-go ponownie stajemy w szranki?

Ja mam dwie nalewki PRZYGOTOWANE!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łukasz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/01/05 20:32 #6677 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic I Mieczewski Festiwal Nalewek i Ciast
Tak 15.02.2014 wydaje się najodpowiedniejszy.
Ja też powinienem przygotowac dwie

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.237 s.