Chleb na zakwasie

Więcej
2010/03/27 09:30 #1076 przez Ania
Chleb na zakwasie was created by Ania
W obliczu utraty sklepu przepis na domowy chleb na zakwasie może być szczególnie cenny dla mieszkańców Mieczewa :)

Operacja hodowania zakwasu nie jest wielce skomplikowana. Potrzebujemy:
- mąka żytnia razowa (np. 2000) [większość przepisów, które znam opiera się na zakwasie żytnim]
- przegotowana woda
- wysoki szklany słoik - bez pokrywki, górę zakrywamy dość luźno folią aluminiową.

Dzień 1 rano - mieszamy pół szklanki mąki z taką samą ilością wody
Dzień 1 wieczorem - mieszamy nasz zaczątek zakwasu

Dzień 2 rano - dokarmiamy zakwas, czyli dodajemy do słoika znów pół szklanki mąki i pół szklanki wody
Dzień 2 wieczorem - mieszamy

Dzień 3 rano - j.w.
Dzień 3 wieczorem - j.w.

Dzień 4 rano - j.w.
Po ok. 3 h zakwas jest już gotowy do użycia.


Zanim podam najłatwiejszy przepis na chleb, kilka uwag ogólnych:
- zakwas lubi ciepło, najlepiej schować go w jakimś ciepłym miłym kąciku, idealna temp. to nawet ok. 30 C. Zimą było super, bo zakwas razem z nami wygrzewał się przy kominku :)
- zakwas nie wygląda ładnie i nie pachnie szczególnie ładnie. Chociaż amatorzy wina z pewnością odnajdą w nim nutę octu jabłkowego. Ja na swój sposób lubię ten zapach.
- zakwas aktywny to zakwas po dokarmieniu - powinien wtedy lekko bąbelkować, ale nie oczekujcie, że będzie kipiał. Mój zakwas zazwyczaj leciutko bąbelkuje. I w ciągu dnia może się rozwarstwić lekko - nie należy tym się przejmować



Co potrzebne do pieczenia chleba? Nie trzeba inwestować (przynajmniej na początek) w jakieś specjalne naczynia. Ja zazwyczaj piekę w tzw. keksówce. Są oczywiście specjalne naczynia, mój kuzyn, który jest garncarzem wypalił mi gliniany garnek na wzór garnków rzymskich, ale i tak keksówka rządzi :)
Mąka - to jest temat rzeka... W markecie jest zazwyczaj pszenna typu 450 lub 550, a więc biała. Tymczasem w większości przepisów stosuje się mąkę pszenną 720 lub 850, mąkę żytnią - również kilka rodzajów. Jeśli uda się znaleźć taką, jest koszmarnie droga. Ja zamawiam swoje mąki na www.mlynbogutyn.pl Mają cały asortyment mąki i nie tylko. Zresztą wejdźcie sami i zobaczcie.
Inny sprzęt - tak naprawdę większość chlebów wyrabiam ręcznie, bez użycia miksera.

OK. Teraz podam przepis na najprostszy chleb żytni na zakwasie:

Biały chleb na zakwasie


500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera (można też ręcznie) . Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut


Co z resztą zakwasu, która pozostanie Wam w słoiku? Chowamy go do lodówki i wyciągamy na ok. 3 dni przed upieczeniem kolejnego chleba. Z zakwasem wyciągniętym z lodówki postępujemy tak samo jak na początku jego tworzenia, czyli dokarmiamy, mieszamy i dbamy, żeby mu było cieplutko.

To pozostaje mi życzyć udanej hodowli. Nie ma jak zapach własnego chleba w domu.

Dla bardziej wygodnych mogę też parę słów o maszynce do chleba, którą czasem się wspomagam. To również idealne rozwiązanie, wcale nie takie drogie. Ale to już całkiem inna historia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/27 09:32 #1077 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Chleb na zakwasie
Fotka lekko bąbelkującego zakwasu:
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/27 11:22 - 2010/03/27 11:23 #1078 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Chleb na zakwasie
A jak zrobić razowy, ciemny z ziarnami słonecznika i dyni wewnątrz (nie posypany)?

P.S.
Dawno już napisałem, że drożdże są cool :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/27 11:23 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/27 11:54 #1079 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Chleb na zakwasie
Więcej przepisów znajdziecie tutaj:

pracowniawypiekow.blogspot.com/
mojewypieki.blox.pl/html

Są to dwa blogi, od których zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba i innych przysmaków.

:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/27 19:29 #1081 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:Chleb na zakwasie
Dzięki za przepis, po świętach wypróbuję .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/03/31 12:28 #3661 przez Machul
Replied by Machul on topic O:Chleb na zakwasie
Taki chleb na zakwasie to czysta poezja, warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie kilku takich chlebków. Długo się trzymają i nawet czerstwe smakują pysznie :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.132 s.