Wino Domowe

Więcej
2012/10/10 19:03 #5905 przez cytryn
Wino Domowe was created by cytryn
Witam Mieczewko
Moja pierwsza produkcja winka ruszyła 2.10.2012,miałam problem z bayanusami ponieważ nie mogłam ich nigdzie dostać użyłam drożdże z innej firmy ale chyba wszystko jest ok bo pracuje super.
Wczoraj odebrałam zamówione bayanuski, a dzisiaj zerwałam 20kg winogrona ciemnego i mam 2kg aronii
chciałabym nastawić drugą butlę 15litrową ale zastanawiam się czy muszę je najpierw zasypać cukrem żeby puściły sok a może zmiksować blenderem ?
Proszę o POMOC

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/10/10 20:11 #5906 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: Wino Domowe
Wątek o winach na forum już jest - proszę by admin przeniósł te posty we właściwe miejsce.

Co do wina: z 20kg winogrona i 2 kg aronii mozna nastawić 25 l wina (to oznacza, że butla 15 l będzie zdecydowanie za mała - optymalna 36l)

Winogrona obrać i pognieść rękami, aronię dodać w całości. W 6,3 litra wody rozpuścić 3,7 kg cukru i taki syrop dodać do pogniecionych owoców (winogrona do win czerwonych idą razem ze skórkami). Do tego namoczone bayanusy i po robocie . Pozostaje czekanie. Do tego zestawu można dodać 200 g suszonych śliwek ale nie odymionych.
Do boju..... B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/10/10 20:23 #5907 przez cytryn
Replied by cytryn on topic Odp: Wino Domowe
A może mogłabym wsypać owoce do czystej nowej( spożywczej) beczki plastikowej 120litr
skoro 15litr jest za mała i uzupełnić jabłkami lub sokiem z jabłek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/10/10 20:39 #5908 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: Wino Domowe
Rozwiązanie do przyjęcia na czas fermentacji (3 tygodnie) później i tak trzeba znaleźć szkło lub beczkę dębową, bo dojrzewania w plastikowej beczce nie polecam. Trzeba też wymyślić zamknięcie hydrauliczne do takiej beczki (rurka z wodą) Jeśli beczka ma 120 l to ostateczny nastaw wyglądać powinien tak:
aronia w całości, winogrona pogniecione, 60 l soku z jabłek (do tłoczenia potrzeba jakieś 90 kg owoców). Do tego 17 litrów wody i 18 kg cukru. Prościzna, tylko to tłoczenie soku jabłkowego trochę może być kłopotliwe (sokowirówką - to będzie spore wyzwanie) A..., wino będzie różowe a nie czerwone B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/10/10 21:10 #5909 przez cytryn
Replied by cytryn on topic Odp: Wino Domowe
O holender nie idę na to,jednak pozostanę przy 15litr a pozostałe owoce do innego przerobu na 120 jeszcze czas.Muszę przyznać że to świetna zabawa a będzie jeszcze lepsza jak wyjdzie coś z tej mojej produkcji :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2012/10/10 21:42 #5911 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic Odp: Wino Domowe
Czyli prawidłowy nastaw to 1/2 postu #5906 ;)
Drugą porcję owoców można zamrozić i nastawić wino gdy to pierwsze już się wypije :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.103 s.